Nieuws - 5 november 2009

Psychische beproevingen

Wilde plannen hadden we voor onze hospiteeravond. De zenuwachtige gegadigden zouden 'voor' in een donkere ruimte worden geleid voor een kruisverhoor. Na tien minuten psychische druk was het buigen of barsten; we zouden zien wie het sterkst in de schoenen stond.

Een andere huisgenoot kwam met het idee om onze gasten vernederende opdrachten uit te laten voeren. De eerste die besloot hier echt niet aan mee te doen is uit het sterkste hout gesneden. Of het zwakste, daar waren we het niet over eens.
Talloze eerstejaars en enkele ouderejaars lopen nu in de hoop op een kamer de hospiteeravonden af. Zonder kamer ben je zuur: je studie en je sociale leven lijden er sterk onder. De vraag naar een woonruimte is enorm zodat aanbieders zich allerlei fratsen kunnen permitteren, zoals veel te veel hospiteerders op laten draven. Wat is het elke keer een deuk voor je ego als je niet wordt gekozen, want niet leuk genoeg of past niet goed, ook al zijn er twaalf gegadigden.
Op basis van een avondje borrelen kiezen voor iemand waar je voor onbepaalde tijd intensief mee omgaat, is verschrikkelijk moeilijk. Toen de bleue eerstejaars gearriveerd waren op onze hospiteeravond hadden we meteen geen zin meer in het sadistische plezier van de psychische beproevingen. Een jongeman had zweetplekken van de zenuwen (hij is het niet geworden). Het waren ook maar jonge mensen die het beste van hun studententijd willen maken. Dat ze daarvoor een vleeskeuring moeten ondergaan namen ze voor lief. Het liefst had ik ze allemaal in huis willen nemen. /Tom Rijntjes
Tom is de nieuwe blogger van resource.wur.nl. Hij is 19, tweedejaars Toegepaste Communicatiewetenschappen bij Wageningen Universiteit. In zijn blog gaat hij in op de actualiteit.