Nieuws - 10 november 2017

Provincie reserveert 5 ton voor jubileum WUR

tekst:
Vincent Koperdraat

De provincie Gelderland reserveert 500.000 euro als bijdrage voor het 100-jarig jubileum van Wageningen University & Research. Dat staat in de begroting van de provincie voor 2018.

WUR bestaat op 9 maart precies 100 jaar en om dat feit niet stilletjes voorbij te laten gaan heeft de universiteit een activiteitenprogramma opgesteld met meer dan 40 projecten. De evenementen duren tot en met november en bestaan onder meer uit conferenties vanuit zowel wetenschappelijk oogpunt als de sustainable development goals van de Verenigde Naties. Ook is er een internationaal alumni-evenement, een bedrijvendag, verschillende interacties met stad en regio, lezingen en Student Challenges.

Financiering
Voor die activiteiten zijn geld, mensen en middelen nodig. De financiering komt voor een groot deel vanuit de WUR zelf. Naast een bedrag dat beschikbaar is gesteld door de Raad van Bestuur dragen ook kenniseenheden bij. Die geven geen geld, maar stellen mensen en middelen ter beschikking. Een derde manier waarop de financiering wordt geregeld is via sponsoren en andere stakeholders, waaronder dus de provincie.

‘Dat de provincie 5 ton op de begroting apart zet is natuurlijk heel fijn’, vertelt WUR-woordvoerder Simon Vink. ‘Je zou door alle berichten in de media bijna denken dat we het geld al op onze rekening kunnen bijschrijven. Maar dat is niet zo, want het geld is gereserveerd. Dat betekent dat we een subsidieaanvraag doen en de provincie die vervolgens beoordeelt zoals alle andere aanvragen.’

Provincie
Marga Nijenhuis, woordvoerder van gedeputeerde Jan Markink: ‘Het gaat de provincie om de exposure van Wageningen University & Research. Het is een gerenommeerd instituut met een wereldwijde uitstraling. Tegelijkertijd is WUR een belangrijke schakel en fungeert het als trekpleister voor andere bedrijven en organisaties die zich in Wageningen willen vestigen.’

Het is de bedoeling dat WUR zo snel mogelijk met de provincie om tafel gaat over de subsidieaanvraag.