Organisatie - 6 september 2011

Protestspeech bij opening hogeschooljaar Velp

tekst:
Redactie

De opening van het hogeschooljaar in Velp is vandaag geboycot door personeel en studenten van Van Hall Larenstein. Het docententeam van Bos en Natuurbeheer had in de kantine een alternatieve bijeenkomst georganiseerd uit onvrede met algemeen directeur Ellen Marks, die verantwoordelijk is voor het op non-actief stellen van opleidingsdirecteur Hans van Rooijen.

Arnold Heertje trok een volle zaal
Marks, die het hogeschooljaar zou openen met een speech over ‘Ruimte om te excelleren', zag zich in de kapel van het landgoed geconfronteerd met een publiek van amper dertig personeelsleden, voornamelijk staf en directie. Ze blies haar presentatie af en sprak in plaats daarvan individueel met de aanwezigen.
‘Ik had wel verwacht dat er weinig mensen zouden komen toen ik vanochtend via de mail door kreeg dat er een alternatieve bijeenkomst was georganiseerd,' aldus de VHL-directeur. 'Misschien ga ik straks nog wel even kijken wat er aan de andere kant gebeurt. Ik heb alleen wel begrepen dat ik dan een T-shirt aan moet, maar dat gaat me iets te ver. Ik heb niet voor niets vanochtend staan strijken,' grapte ze.

Gloedvol betoog
Zo'n tweehonderd personeelsleden en studenten kozen voor de speech van Arnold Heertje, bekend econoom en onderwijscriticus. In een gloedvol betoog stelde Heertje dat de onderwijsmanagers teveel aandacht besteden aan fusies en nieuwe gebouwen, en te weinig aan docenten, studenten en onderwijskwaliteit. ‘De managers hebben de contacten met de werkvloer verwaarloosd. Op deze hogeschool hangt nu een onguur klimaat. Mensen worden bedreigd met ontslag en disciplinaire maatregelen. Terwijl er een klimaat zou moeten zijn van discussie en van openheid. Het goede nieuws is dat dit nu wordt blootgelegd en dat er een kentering gaande is. We moeten toe naar een respectvolle en inhoudelijke discussie over de onderwijskwaliteit, los van hierarchische posities.' Tot veler verrassing was ook Hans van Rooijen bij de protestspeech aanwezig. Van Rooijen: ‘Ik ben uitgenodigd en het is een openbare bijeenkomst.'

Broodjes genoeg in de lege kapel

Een aantal personeelsleden pendelde heen en weer tussen de kapel en de kantine. Ze beschreven de ontstane situatie als ‘erg naar' en ‘lastig'. ‘De energie gaat naar de verkeerde dingen,' aldus een van de docenten. ‘Je moet je constant verantwoorden voor de keuzes die je maakt. De kans bestaat dat de school in twee kampen uiteenvalt.'

Het college van bestuur noemt de actie 'zeer teleurstellend' en zegt zich te beraden op de ontstane situatie. Donderdag zal Marks' speech voor de liefhebbers alsnog te volgen zijn via een video-verbinding met de VHL-vestiging in Leeuwarden.