Organisatie - 7 juli 2010

Protest over cao bij opening academisch jaar

Vakbonden en universiteiten breken cao-overleg af. Wel nieuwe cao DLO en VHL.

DLO-medewerkers gaan er per 1 juli 2010 één procent op vooruit, dat hebben vakbonden en de stichting DLO afgesproken. Ook de HBO-raad en vakbonden hebben een principeakkoord gesloten. VHL-ers krijgen er per 1 januari 2011 0,4 procent bij, en in oktober een eenmalige bruto-uitkering van 460 euro.
De werknemers van Wageningen Universiteit hebben nog geen nieuwe cao. De samenwerkende Nederlandse universiteiten houden vast aan de nullijn omdat ze van de overheid geen extra geld krijgen. De vakbonden zetten in op een loonsverhoging van 1,25 procent.
'Bij gemeenten, provincies, waterschappen en in het onderwijs hebben werknemers ook loonsverhoging gekregen. Ook universiteiten moeten investeren in personeel', aldus Marieke van den Berg van Abvakabo FNV.
Eind juni zijn de cao-onderhandelingen voor de tweede keer afgebroken. Vier Wageningse vakbonden gaan gezamenlijk actie voeren tijdens de opening van het academisch jaar. Zegsman Dick Verduin wil niet zeggen wat voor protest inhoudt. 'Maar het wordt eigentijds, de hoogleraren krijgen een aparte rol, en het zal voor iedere bezoeker hoorbaar en zichtbaar zijn.'