Nieuws - 17 maart 2020

Promoveren in tijden van corona

tekst:
Roelof Kleis

Promoveren in crisistijd, kan dat? Ja, en de Chinese Guangcheng Ren had dinsdagmiddag de primeur. Met een opponent via skype.

De kroonluchters in de Aula lijken verdacht veel op coronavirussen. © Roelof Kleis

De promotie in de Aula was er een met een historisch karakter. Niet alleen omdat het crisis is. Niet alleen omdat de zaal om die reden vrijwel leeg was. En niet alleen omdat de promotiecommissie door corona-perikelen in allerijl was aangepast. Het misschien wel meest bijzondere was dat een van de opponenten de plechtigheid via skype bijwoonde. Een primeur.

Blijven steken
Pim Marcusse (Facilitair Bedrijf) ziet het bijna even misgaan, als over de helft van de plechtigheid de Leidse professor Jean-Louis Van Gelder het woord krijgt. We zien hem wel, maar horen hem niet. Van Gelder is op weg vanuit Freiburg, waar hij sinds kort directeur is van een Max Planck Instituut, blijven steken en kan dus niet op tijd in Wageningen zijn. In die gevallen biedt, sinds nieuwe regelgeving van vorige week, skype een oplossing. Gelukkig is het euvel snel verholpen.

Guangcheng Ren.jpg

Zonder derde opponent zou de promotie formeel niet door mogen gaan, laat promotor Nico Heerink (persoonlijk hoogleraar Ontwikkelingseconomie) na afloop weten. Een volwaardige commissie bij elkaar brengen was toch al een crime. Mede-promotor Xueqin Zhu (Environmental Economics and Natural Resources) is er druk mee geweest om aan alle tegenslag een mouw te passen. Van de vier aanvankelijke opponenten vielen er door corona twee af. Een Chinese hoogleraar mocht het land niet uit en de Amerikaanse professor Spiro Stefanou zag vanwege gezondheidsrisico’s van de reis af. Als vervanger van Stefanou werd Frederic Ang (Bedrijfseconomie) bereid gevonden om te opponeren.

Gelukje
Zijn eerste keer, bekent Ang na afloop. Ook hij is opgelucht. Met Ang en de skype-verbinding met Van Gelder werd net aan de nieuwe tijdelijke regels voldaan die een commissie van drie opponenten, al of niet door skype, toestaat. En dan was er ook nog het gelukje dat eerste opponent professor Wim Heijman (Agrarische Economie en Plattelandsbeleid) afgelopen vrijdag het laatste vliegtuig uit Praag kon pakken, voordat de boel op slot ging.

Ik was zelfs relaxter, omdat er zo weinig mensen in de zaal zaten
Guangcheng Ren

Promovendus Ren zegt geen last te hebben gehad van de bijzondere omstandigheden. Zelfs de kroonluchters in de Aula, die toch wel verdacht veel op een virus lijken, brengen haar niet van de wijs. ‘Ik was zelfs relaxter, omdat er zo weinig mensen in de zaal zaten.’ Tien, om precies te zijn. ‘Alleen jammer dat mijn ouders er niet bij konden zijn. Maar zij hebben de plechtigheid online kunnen volgen.’ Helemaal zonder support was ze overigens niet. Als paranimf zat haar vriend Minjie Chen schuin voor haar.  

Dicht
Na de promotie van Ren is er dinsdagmiddag nog een promotie gepland. Ditmaal zelfs met twee opponenten die via skype hun bijdrage leveren. Maar het kan nog gekker. Als de raad van bestuur besluit de Aula te sluiten, gaat mogelijk de hele plechtigheid online via skype. Promovendi krijgen dan wel de keuze: skypen of uitstellen tot na de crisis.