Nieuws - 22 november 2007

Promovendus stelt octrooien ter discussie

In het proefschrift van dr. Niels Louwaars, die vorige week promoveerde, staan wat vreemde tekentjes in plaats van het vertrouwde copyrighttekentje ©. Louwaars wil dat zijn werk naar hartenlust gekopieerd wordt.

1556_nieuws.gif
De speldenprik van Louwaars verwijst naar een serieuzere kwestie: hij vindt dat de universiteit moet kiezen tussen óf geld verdienen met octrooien óf bijdragen aan het eerste millenniumdoel, het halveren van de honger in de wereld.
Het juridische systeem van copyrights is opgezet om het werk van auteurs en artiesten te beschermen. Anderen mogen het werk niet kopiëren en doorverkopen. Maar volgens de makers van Creative Commons (www.creativecommons.org) is het idee doorgeschoten, waardoor veel werk minder toegankelijk is geworden. Terwijl juist wetenschappelijk werk vrijelijk toegankelijk zou moeten zijn, zodat iedereen er van kan profiteren.
Creative Commons heeft daarom tussenvormen omschreven tussen ‘alle rechten voorbehouden’ en het publieke domein. Er is bijvoorbeeld een symbool waarmee je verzoekt het werk toe te schrijven aan de auteur, terwijl gebruikers vrij blijven om het werk te kopiëren, verspreiden, vertonen of bewerken, en eentje waarmee je aangeeft dat iemand alles mag doen met het werk, zolang het maar niet voor commerciële doeleinden is.
In de praktijk zal het copyright op teksten de verspreiding en het gebruik van kennis niet dwarszitten, erkent Louwaars. Vooral nu een aantal belangrijke wetenschappelijke uitgevers hun materiaal voor ontwikkelingslanden op internet hebben gezet. Maar het is wel een serieuze kwestie bij octrooien, waarmee het gebruik van kennis en technologie beperkt wordt tot wie een licentie kan betalen. / Joris Tielens

Zie ook: Lawyers are winners in seed rights wrangles