Nieuws - 23 februari 2016

Promovendus organiseert referendumdebat

tekst:
Rob Ramaker

Geen idee of je in april voor of tegen het associatieverdrag met Oekraïne moet stemmen? Op 15 maart kun je je mening scherpen tijdens een politiek café bij studentenvereniging KSV Franciscus.

Foto: tgraham

Op 6 april mogen alle Nederlanders in een raadgevend referendum hun stem uitbrengen voor of tegen verdere samenwerking met Oekraïne. Met een associatieverdrag willen de EU en de Oekraïne de onderlinge handel stimuleren en meer samenwerken op politiek, juridisch en militair vlak. Discussies voorafgaand aan het referendum raken regelmatig ook aan grotere thema’s; denk aan de toekomst van de EU, het conflict in Oost-Oekraïne en de Europese relatie met Rusland.  

Tijdens het politiek café krijgen bezoekers algemene informatie over het verdrag, vertelt Hugo de Vries, organisator en promovendus bij Microbiologie. Verder verdedigen een voor- en tegenstander hun standpunt, kunnen bezoekers vragen stellen en is er ruimte voor debat. De Vries is een van de ‘gouden’ vrijwilligers van GeenPeil, het vanuit weblog Geenstijl opgericht platform dat het referendum afdwong. Naast de organisatie van deze avond, wil hij flyers uitdelen en langs de deuren gaan. Voor deze activiteiten kreeg hij een subsidie van 4500 euro van de referendumcommissie. 

Ik hoop dat het referendum een succes wordt
Hugo de Vries

Zelf is De Vries tegen het associatieverdrag en de ‘expansiedrift’ van de Europese Unie. Hij wil echter een neutrale campagne voeren die streeft naar een zo hoog mogelijke opkomst. ‘Ik hoop dat het referendum een succes wordt’, zegt De Vries. ‘En ik vind het belangrijk dat mensen hier meer van meekrijgen. Tot dusver komt vanuit Den Haag niet of nauwelijks informatie.’ 

De volksraadpleging over het associatieverdrag is mogelijk door de nieuwe referendumwet die 1 juli 2015 inging. Het eerder genoemde GeenPeil haalde in 6 weken ruim meer dan de benodigde 300 duizend handtekeningen op. Het referendum geldt pas vanaf een opkomst van 30 procent. Bovendien is het raadgevend; de regering kan de uitkomst dus naast zich neerleggen.

Korte uitleg over het referendum van Nieuwsuur:

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan