Nieuws - 4 oktober 2001

Promovendus haalt meekrap uit vergetelheid

Promovendus haalt meekrap uit vergetelheid

De farao's, de oude Chinezen, de Grieken en de Romeinen gebruikten het plantje meekrap al om textiel rood te verven. Pas in de negentiende eeuw, toen chemici een manier vonden om de kleurstoffen in de meekrap langs synthetische weg te maken, raakte de plant in vergetelheid. Een Wageningse promovenda haalt hem daar, in opdracht van een Groningse co?peratie, weer uit.

Ir. Dorien Derksen ontdekte een eenvoudige methode om de rode kleurstof alizarine uit de meekrap te halen. Die komt neer op het koken van gedroogde en vermalen plant in water. Als de gefiltreerde vloeistof afkoelt, slaat de kleurstof neer. "De methode is relatief schoon", zegt Derksen. Dat is maar goed ook, want juist omdat er bij de productie door de chemische industrie allerlei vervuilende nevenproducten ontstaan, is de prijs van synthetische alizarine verdubbeld.

Daarom dachten Groningse aardappelboeren dat de teelt van de meekrap misschien weer lonend zou kunnen zijn. Hun co?peratie, die inmiddels in een bv is veranderd, gaat nu onderzoeken hoe de industrie Derksens methode het beste kan opschalen. De bv zoekt daarvoor naar subsidies.

Dat Derksens promotieonderzoek door de bv betaald is, had consequenties. "Ik heb voortdurend geschommeld tussen wetenschap en toepassing", zegt ze. "Maar mijn onderzoek heeft desondanks voldoende wetenschappelijk gehalte." | W.K.

Derksen promoveert op 12 oktober bij prof. dr. Aede de Groot, hoogleraar in de bio-organische chemie, en prof. dr. Anthony van Capelle, hoogleraar in het industrieel gebruik van landbouwgrondstoffen.