Wetenschap - 7 mei 2015

Promovendi willen geen kinderen tijdens promotie

tekst:
Rob Ramaker
1

De meerderheid van Wageningse promovendi wil geen kinderen tijdens hun promotie. Dat bleek uit een enquête gisteren tijdens het tweede PhD-symposium.

Produce or Reproduce? Die vraag stelde Neli Prota, zelf tijdens haar promotie moeder geworden van twee kinderen, gisteren in gebouw Forum. De promovendi in het publiek konden met kastjes aangeven in hoeverre ze momenteel zelf een kinderwens hadden. De overgrote meerderheid – 61 procent – overweegt nog geen kinderen. Zo’n 23 procent denkt hier al wel over, terwijl de rest zelfs al kinderen heeft.

Het is lastig kritiek op mijn presentatie niet persoonlijk te nemen, het is mijn presentatie.

Het lijkt als promovendus logisch geen kinderen te nemen, vertelde Prota. Een promotietraject is immers al belastend genoeg. En je wilt natuurlijk veel en goede papers schrijven. Toch raadt ze de toehoorders aan het eens van de andere kant te bekijken. Tijdens een PhD heb je immers veel flexibiliteit, in werktijden en -plekken. Bovendien is je financiële positie veilig in vergelijking met postdocs, die veelal werken op kortlopende contracten. Zou een kinderdagverblijf op de campus de promovendi hierbij helpen? De kastjes lieten direct zien dat 100 procent van de promovendi denkt van wel.

Tijdens de sessies sparden ze ook over de hindernissen en problemen die bij de promotietijd horen. Zo bleken veel promovendi de communicatie met hun begeleider lastig te vinden. Niet alleen is er een groot verschil in kennis, tevens hebben begeleiders veelal weinig tijd. Maar de hand ging ook in eigen boezem. De jonge onderzoekers vinden het lastig open te staan voor feedback. ‘Het is lastig kritiek op mijn presentatie niet persoonlijk te nemen’, zei een toehoorder, ‘het is mijn presentatie.'

kastje.jpg

Naast survival skills voor promovendi stond gisteren de inhoud centraal. Verscheidene PhD-studenten vertelden over hun onderzoek. Hierbij werd nog eens duidelijk hoe divers Wageningen Universiteit it. Onder de circa 90 bezoekers waren onderzoekers van bijna alle continenten. Zij presenteerden over allerlei wetenschapsgebieden, van stikstofgebruik in de landbouw tot fundamenteel onderzoek aan de afweer van bacteriën.

Die brede blik is een bewuste keus, vertelt Chantal Vogels, organisator namens de Wageningen PhD-council (WPC). De WPC wil onderzoekers met verschillende achtergronden met elkaar in contact brengen. ‘Wellicht ontstaat er nieuwe samenwerkingen door die interacties’.

Re:acties 1

• Gerben

Ik kan me voorstellen dat je dergelijk pas gaat overwegen als je uberhaupt een relatie hebt/samenwoont. Als je daarvoor zou corrigeren denk ik dat de percentage 'overwegers' hoger uit zou vallen. (i.e. niet zo gek dat dat nu laag ligt)

• Hamkaas

Overigens vind ik 61% geen "overgrote" meerderheid.

• Deelnemer

En we praten hier over een man/vrouw of 30, die in de zaal zat, van een totale PhD populatie van veel meer. Dus ja, het is een leuke titel die de aandacht trekt, maar nee, je kunt hier helemaal niets uit concluderen.