Wetenschap - 22 juni 2015

Promovendi organiseren one health seminar

tekst:
Albert Sikkema

Het Wageningse promovendi-netwerk WEES organiseert deze week een one health seminar. De Britse hoogleraar Michael Begon komt praten over ziekmakende parasieten en gastheren in het medisch, veterinair en natuuronderzoek.

Hoe groot moet de populatie van een gastheer zijn voor de parasiet om te overleven? Onder welke omstandigheden tolereert de gastheer de parasiet tijdens de infectie, in plaats van hem te bestrijden? En waarom raken sommige geïnfecteerde gastheren ziek en andere niet? Dit zijn enkele cruciale vragen over besmettingen, of het nu gaat om medisch, veterinair of natuuronderzoek. De Britse hoogleraar Michael Begon gaat ze op 25 juni beantwoorden.

Begon is hoogleraar Evolution, Ecology and Behaviour aan de University of Liverpool. Hij spreekt over de interactie tussen parasieten en gastheren, op uitnodiging van Wageningen Evolution and Ecology Seminars (WEES), een initiatief van promovendi en postdocs van meerdere Wageningse onderzoekscholen.

Recent onderzoek bij knaagdieren wijst uit waarom sommige exemplaren parasieten tolereren en niet ziek worden, terwijl andere dat wel worden. Dat inzicht is wellicht interessant voor de veterinaire en humane gezondheidszorg, gaat Begon uitleggen.

Het seminar vindt plaats op donderdag 25 juni, om 16.00 uur, in Orion. Om half 2 die middag geeft Begon een workshop die alleen toegankelijk is voor MSc-studenten en promovendi. Deelnemers kunnen zich melden bij Tim Hofmeester, tim@weeswageningen.nl