Nieuws - 6 september 2016

Promovendi krijgen verzekering voor ziektekosten zonder borg

tekst:
Albert Sikkema

Wageningse promovendi met een beurs kunnen weer bij ziekenhuis Gelderse Vallei terecht zonder een borg van 300 euro te betalen. Het Expat Center Food Valley heeft een nieuwe polis met verzekeraar Aon afgesloten. Daarin wordt een veel ruimere dekking van zorgkosten geboden, tegen iets hogere kosten.

Het Expat Center heeft een unieke collectieve verzekering afgesloten met Aon. Deze lijkt op een basiszorgverzekering en is bedoeld voor gastpromovendi, promovendi die met een beurs promoveren in Wageningen. Promovendi die de polis afsluiten, krijgen een Dutch Health Card met een Vecozo-code. Die code betekent voor de ziekenhuizen dat alle basiszorg wordt vergoed door de verzekeraar. Als gevolg declareert het ziekenhuis direct bij de verzekeraar en hoeven de promovendi geen borg en facturen meer te betalen aan het ziekenhuis, verklaart Petra Krop van het Expat Center. Ze heeft een half jaar onderhandeld met Aon om tot deze verzekering te komen.

Uitkomst
De nieuwe verzekering is een uitkomst voor de buitenlandse promovendi en hun gezinsleden die vanaf begin dit jaar een borg van 300 euro moesten betalen bij ziekenhuis Gelderse Vallei voordat ze werden behandeld. De nieuwe verzekering geldt niet voor Wageningse bachelor- en masterstudenten, benadrukt Krop. ‘Daar wilde Aon nog niet over praten.’

Premie
In de bestaande verzekering, een soort aangeklede reisverzekering, zijn de promovendi niet verzekerd tegen bestaande aandoeningen die de promovendi al in hun thuisland onder de leden hadden. Die polis kost 44 euro per maand voor de promovendi en 59 euro voor  gezinsleden van de promovendi. De nieuwe polis vergoedt meer zorgkosten dan een echte basiszorgverzekering. De premie is gebaseerd op leeftijd, een 29-jarige promovendus betaalt 73 euro per maand.

Voor de nieuwe verzekering komen jaarlijks zo’n 500 Wageningse promovendi en hun gezinsleden in aanmerking. De nieuwe verzekering is al ingegaan, per 1 september.

Eerdere berichten over dit onderwerp: