Wetenschap - 18 april 2002

Projectontwikkelaar vernielt bijna-monument universiteit

De veertig proefvakken op Groot Hinkeloord zijn gesloopt door in opdracht van de eigenaars van het terrein, de projectontwikkelaar Roelofs & Haase uit Rijssen. Afgelopen vrijdag sloopte een graafmachine de uit 1920 stammende proefvakken, ondanks pogingen van de gemeente Wageningen om dat te voorkomen.

Er liepen onderhandelingen met de Rijksdienst voor Monumentenzorg om de proefvakken, waarvan er maar drie in Europa zijn, op de monumentenlijst te krijgen. "Recent hadden we daar met de eigenaar over gesproken", zegt Henk Eleveld, hoofd VROM van de gemeente Wageningen. "Toen hebben we besloten om maar een deel van de vakken beschermd te krijgen, zodat de eigenaar meer ruimte had om te bouwen. Maar Roelofs & Haase wilde het resultaat van die onderhandelingen kennelijk liever niet afwachten."

De gemeente Wageningen sommeerde het bedrijf vrijdag de sloop te staken. Het bedrijf trok zich daar niets van aan. Het liet zijn advocaat een brief naar de gemeente faxen waarin het de gemeente opriep te reageren, en hervatte korte tijd daarna de sloop. De vakken die na de werkzaamheden nog overeind stonden, vielen de maandag na het weekeinde alsnog ten prooi aan de graafmachine.

Toen Wageningen Universiteit Groot Hinkeloord in 2000 aan Roelofs & Haase verkocht, verklaarde het bedrijf dat het monumentale karakter van het complex behouden moest blijven. "Ik vraag me af of die verklaring is vastgelegd", merkt Eleveld op. De gemeente Wageningen bezint zich op strafrechtelijke stappen. Roelofs & Haase heeft geen commentaar. | W.K.