Organisatie - 1 januari 1970

Project over boeren in nieuwe EU-landen

De Europese Unie heeft er met de toetreding van Oost Europese landen veel boeren bij gekregen. Wat is er voor de kleine boeren onder hen veranderd? En hoe gaat het met het platteland in de toegetreden landen? Deze vragen willen stichting Ruraal Wageningen (RUW) en de stichting Boerengroep gaan beantwoorden in een gezamenlijk project.

Het project heet Europe XL, gaat het hele jaar duren en omvat seminars en discussies maar ook excursies en uitwisselingen. Naast bijvoorbeeld Polen, komen ook landen in de Balkan zoals Servië en Kroatië voor het voetlicht. De oorlog daar heeft het platteland gehavend. RUW en Boerengroep hebben al contact met kleine boerenorganisaties die het platteland opnieuw willen ontwikkelen. Poolse studenten in Wageningen zoeken contact met organisaties in Polen om ook die te betrekken in het project.
De studentengroepen RUW en Boerengroep werken samen in het project en willen studenten van Wageningen Universiteit en Hogeschool Larenstein erin betrekken. Op donderdag 10 februari wordt het project gestart met een kick-off, waarin het project toegelicht zal worden. Oost-Europakenner László Marácz van de Universiteit van Amsterdam zal er vertellen over de landbouw in Oost Europa. / JT