Nieuws - 1 april 2011

Profilering

‘Gewoon zijn’ als universiteit is uit; profileren is in. Maar hoe doe je dat?

Bij_de_buren_YK.jpg
Ach, die fijne staatssecretaris Zijlstra toch. Even was hij uit het vizier; even was het vaarwater weer rustig. Maar voor rust en orde word je natuurlijk geen bewindsman (zie Hillen). Deze week sprak hij op een conferentie weer over nieuwe snode plannetjes. Zijlstra's nieuwe hersenkronkel: een betere profilering van het masteraanbod van universiteiten. Immers, in de het bedrijfsleven moet je je ook profileren dus is het heel belangrijk. Zoiets.
Outdated Watermanagement
Alsof de speech van Zijlstra gelekt is: Utrecht heeft nu al gehoor gegeven aan de oproep van de staatssecretaris. 'Na jaren van snijden, wil Utrecht er nu acht nieuwe masters bij.' En misschien heeft Utrecht geanticipeerd op het toekomstige idee van Zijlstra om hbo en universiteit te laten fuseren, want de verse masteropleidingen zijn lekker praktisch gericht. Ook is gedacht aan de familie van de toekomstige afgestudeerden, want hoe langer de naam van de opleiding, hoe trotser het thuisfront. Wat denk je van 'Regions in the World of Entrepeneurship and Business' of iets met innovatie als 'Sustainable Business and Innovation' of 'Innovative Watermanagement'?
Citymarketing
Maar waarom, beste staatssecretaris Zijlstra, zouden we ons eigenlijk beperken tot een profiel van de universiteit. Waarom geen strakker profiel van de universiteitssteden? Wordt Leiden weer ├ęcht kakkineus, Wageningen weer boers, Nijmegen voor de linkse provinciaal, de UvA voor de linkse wereldburger, de VU voor de refo's en Enschede voor de Tukkers? Natuurlijk, geen gemakkelijke opgave, want wat te doen met het profiel van bijvoorbeeld Maastricht, Delft of Tilburg?
Liever de AH
De Tilburgse universiteit zelf weet wel raad met een goed profiel: naar de UvT ga je als je gruwelijk ordinair bent. Ga maar na: de grootste kermis van Nederland, Festival van het levenslied, arbeidershuisjes, Guus Meeuwis en carnaval. Tekenaar Gummbah - ook een Tilburger - noemde de stad ooit 'de Aldi van Nederland', zo lezen we in de nieuwste Univers. En de redactie van het blad spreekt het niet tegen. 'Tilburg de Aldi van Nederland? Jazeker! Het lijkt ordinair, maar de kwaliteit is keigoed!'
Coming in America
Toegegeven, echt origineel zou het profiel van de Tilburgse universiteit niet zijn. Immer, wie wil studeren tussen ordinaire lui kan het beste de grote plas oversteken en tussen die vreselijke platte (niet in fysieke zin) Amerikanen. Een hot topic deze week - en oh zo ordi: seksende Amerikanen op het dak van de University of Southern California.
Of profilering nou echt zo'n goed idee is. Waar moet de gewone student dan heen? De student die drinkt zonder innovatief, links, kakkineus of boer te zijn? Maar wel studievertraging oploopt en bekeurd wordt voor dronken fietsen? Ofwel: welke universiteit gaat de master 'Student life and innovative beer managment' aanbieden?