Wetenschap - 1 november 2001

Profiel: Plant Dynamics

Profiel: Plant Dynamics

Aantal werknemers: ??n.

Locatie: Bergakkerweg 7, Bennekom.

URL: www.plant-dynamics.nl.

Rechtsvorm: Eenmanszaak.

Taakveld: Plant Dynamics onderzoekt stress bij planten. Het bedrijf ontwikkelt nieuwe technieken om die zichtbaar te maken en maakt modellen waarmee telers kunnen berekenen wat voor gevolgen de stress heeft voor hun productie. Plant Dynamics werkt voor Wageningse kennisinstellingen en voor biotechnologiebedrijven en adviseurs voor tuinbouwers buiten Wageningen.

Toekomst: Plant Dynamics is na een aanlooptijd van anderhalf jaar rijp om een bv te worden. Uiteindelijk zal het bedrijf werk bieden aan drie tot vier personen.

Uitdaging: "Waar ik het meeste moeite mee had", zegt directeur dr Ad Schapendonk, "is het effici?nt leren omgaan met mijn tijd. Vlak voor en na een overleg je tijd nuttig besteden. Op de dagen dat je op pad gaat geen dode tijd hebben. Dat heb ik mezelf moeten leren."

Relatie met Wageningen UR: Schapendonk werkt op projectbasis geregeld samen met ongeveer vijf onderzoekers van de leerstoelgroep Gewas- en onkruidecologie en tien onderzoekers van Plant Research International. Hij is afgestudeerd en gepromoveerd aan Wageningen Universiteit en werkte jarenlang voor Plant Research International.

In zijn bedrijf combineert dr Ad Schapendonk twee vaardigheden waar hij zich na zijn afstuderen in bekwaamd heeft: het meten van stressreacties bij planten en het bouwen van modellen. Schapendonk promoveerde in 1980 bij de leerstoelgroep Plantenfysiologie op een meetmethode voor de fotosynthese. Zijn methode verschilde van de meeste reguliere technieken. Hij keek niet naar de opname van kooldioxide, maar via spectroscopie direct naar de bladgroenkorrels.

Na zijn promotie werkte Schapendonk voor Plant Research International aan klimaatsturing in kassen. Daarna concentreerde hij zich voor de Stichting voor Plantenveredeling op grassen die effici?nter met stikstof omgaan. Later keerde hij terug bij Plant Research International en onderzocht de gevolgen van de klimaatverandering voor de landbouw.

Nu hij zijn eigen bedrijf heeft, is zijn core business het meten van stress bij planten, door bijvoorbeeld droogte, ziekte of een ongunstige temperatuur, en het berekenen van de gevolgen daarvan voor de eindproductie. "Het is de kunst om stress zo vroeg mogelijk op het spoor te komen. Dan kun je bijsturen."

Schapendonk ziet volop kansen voor zijn bedrijf. Daarom heeft hij, na anderhalf jaar ge?nvesteerd te hebben in zijn eenmansbedrijf, besloten binnenkort verder te gaan als bv. "De Nederlandse tuinbouw- en biotechnologiesector valt of staat met kennis en innovatie. Daarom heb ik er alle vertrouwen in. Daar komt bij dat ik weinig concurrentie heb. Er zijn niet zoveel partijen op de markt die zowel modelmatig als fysiologisch kunnen werken."

Dat Schapendonk voor zichzelf is begonnen, heeft niet zoveel te maken met de economische kansen die hij ruikt. Voor hem is de vrijheid van handelen belangrijker. "Ik ben bij Plant Research International clusterleider geweest. Hoewel je dan een zekere vrijheid hebt om de dingen op jouw manier aan te pakken, is die vrijheid toch beperkt. Zeker als je bekijkt welke verantwoordelijkheden je als clusterleider hebt."

Een probleem waar veel kenniswerkers met eenmansbedrijven tegenaan lopen, is de eenzaamheid. Schapendonk heeft er niet zoveel last van. "Er zijn in Wageningen UR zo'n vijftien tot twintig mensen die ik wekelijks spreek. Dat is mijn vaste netwerk. Met hen zet ik gezamenlijk projecten op, waarbij ik soms fungeer als trekker, en soms ook gewoon medewerker ben. Eigenlijk vorm ik met dat vaste netwerk een virtueel bedrijf." | W.K.