Nieuws - 29 maart 2001

Profiel: Noldus Information Technology

Profiel: Noldus Information Technology

Aantal werknemers: 45 in Nederland.

Jaaromzet: negen miljoen gulden.

Locatie: Het hoofdkantoor, waar ook de R&D plaatsvindt, is gevestigd op Costerweg 5, Wageningen. Daarnaast heeft het bedrijf een vestiging in Duitsland en drie kantoren in de VS.

URL: www.noldus.com.

Rechtsvorm: BV.

Taakveld: Noldus maakt software waarmee onderzoekers gedrag kunnen vastleggen. Het kan gaan om ruimtelijk gedrag, maar ook om menselijke gezichtsuitdrukkingen of om fysiologische reacties. Toekomst: Niet alleen wetenschappers maar ook steeds meer bedrijven, zoals BMW, Chrysler, KLM en Microsoft, ontdekken Noldus' producten.

Uitdaging: Noldus groeit hard en dat vergt aanpassingen. Waarschijnlijk telt het bedrijf binnen vijf jaar honderd werknemers. Het huidige pand zal dan te klein zijn. Daarnaast is het bedrijf op zoek naar de juiste mensen voor de Amerikaanse vestigingen.

Relatie met Wageningen UR: De oprichter en huidig directeur van Noldus, dr. ir. Lucas Noldus, ontwikkelde tijdens zijn promotie-onderzoek in Wageningen een programma waarmee hij het gedrag van insecten kon bestuderen. Later ging hij met dat programma de markt op. Inmiddels heeft het bedrijf, in samenwerking met onder meer Wageningen Universiteit, nieuwe programma's ontwikkeld.

E?n van de belangrijkste producten van Noldus is nog steeds The Observer. Het programma is bedoeld voor onderzoekers die gedrag van mensen of dieren bestuderen. Hoewel het ondertussen meerdere keren is vernieuwd en is uitgebreid, is de essentie van het programma niet veranderd sinds Lucas Noldus het ontwikkelde voor zijn promotie-onderzoek. Onderzoekers hebben met The Observer een technologisch vervolg op het notitieblok. Het programma stelt hen in staat om elke toets op hun toetsenbord te koppelen aan een gedragskenmerk. Als een dier of mens een bepaald gedrag vertoont, drukken de onderzoekers eenvoudig op een voorgeprogrammeerde toets. Zo voeren ze hun observaties direct in een computer in.

The Observer is er niet alleen voor dierlijk gedrag. Marktonderzoekers hebben het gebruikt om bezoekers van een supermarkt te volgen en hun koopgedrag vast te leggen. Een steeds belangrijker tak van onderzoek naar menselijk gedrag zijn de usability studies: onderzoek naar de manier waarop mensen omgaan met machines, internetpagina's, geldautomaten en dashboards van auto's. KLM heeft bijvoorbeeld met The Observer de procedures doorgelicht die het grondpersoneel moet volgen als er een vliegtuig landt. Automobielfabrikanten BMW en Chrysler gebruiken hetzelfde programma om de dashboards van hun auto's consumentvriendelijker te maken.

Noldus levert ook complete laboratoriumopstellingen, waarmee onderzoekers van bedrijven kunnen achterhalen of consumenten overweg kunnen met hun producten. De meeste grote softwarefabrikanten, maar ook andere fabrikanten van consumentenelektronica, hebben zulke laboratoria. Onlangs leverde Noldus zo'n inrichting aan de Rabobank. Daarmee kon de bank onderzoeken of de programmatuur voor thuisbankierders kon worden verbeterd.

Een tweede pijler van Noldus is het programma Ethovision. Ethovision registreert het gedrag van proefdieren direct, zonder tussenkomst van menselijke onderzoekers. Camera's leggen het ruimtelijk gedrag van de proefdieren vast en het programma vertaalt dat direct in wiskundige parameters. Omdat Ethovision onderzoekers veel tijd bespaart, wint het snel aan populariteit.

Noldus verwacht dat Ethovision op twee onderzoeksterreinen steeds populairder zal worden: bij neurologisch onderzoek naar genetisch gemodificeerde dieren en bij studies naar dierenwelzijn. In het proefdierenonderzoek veranderen onderzoekers genen in muizen. Door hun gedrag te analyseren, kunnen ze achterhalen wat voor gevolgen de ingreep heeft op hun hersenen. In het dierenwelzijnsonderzoek wordt het programma gebruikt om de invloed van verschillende soorten huisvesting op dieren in kaart brengen. Zo leren ontwerpers stallen en rennen te bouwen die aansluiten bij de natuurlijke aard van de dieren. | W.K.