Nieuws - 8 maart 2001

Profiel: Meteo Consult

Profiel: Meteo Consult

Aantal werknemers: vijftig in Nederland.

Jaaromzet: tien miljoen gulden.

Locatie: Agro Business Park 99/101, Wageningen.

URL: www.weer.nl.

Rechtsvorm: BV.

Taakveld: Voor Meteo Consult zijn weersvoorspellingen de belangrijkste bron van inkomsten. Het bedrijf verdient vooral aan voorspellingen voor bedrijven en instellingen. Speerpunten zijn daarbij de offshore en de verkeerssector. Daarnaast doet Meteo Consult onderzoek. Bijvoorbeeld naar de relatie tussen weer en filegedrag, tussen weer en gasafzet of naar methoden waarmee de glastuinbouw beter gebruik kan maken van de voorspelling van de hoeveelheid warmtestraling.

Toekomst: Meteo Consult groeit internationaal. Het weerbedrijf heeft inmiddels dochterondernemingen in Duitsland, Belgi?, Engeland en de VS. Ook die bedrijven doen vooral zaken met andere bedrijven. E?n van de Duitse dochters levert bijvoorbeeld apparatuur aan tv-stations waarmee die het weerbericht visueel kunnen presenteren.

Uitdaging: In veel landen moet Meteo Consult concurreren met overheidsinstituten die goedkoper kunnen leveren dan particuliere weerbedrijven. Daarnaast heeft Meteo Consult moeite met de prijzen die de nationale weerinstellingen voor hun gegevens vragen.

Relatie met Wageningen UR: Meteo Consult verzorgt onderwijs voor de leerstoelgroep Meteorologie en luchtkwaliteit.

Toen vier meteorologen in 1986 besloten om het KNMI de rug toe te keren, ontstond Meteo Consult. Het nieuwe bedrijf van oprichter ir. Harry Otten vond een eerste onderkomen in een barak, vlakbij de Wageningse leerstoelgroep Meteorologie en luchtkwaliteit. Zo zat het weerbedrijf vlakbij zijn eerste klant: Meteo Consult voorzag de leerstoelgroep van weerkaarten en gegevens. "Wij werken in de weekeinden en 's avonds door", zegt dr. Wim van de Berg van Meteo Consult. "Daarom kan de leerstoelgroep elke maandag en elke ochtend op verse gegevens rekenen." De leerstoelgroep gebruikt het materiaal van Meteo Consult bijvoorbeeld voor de eerste practica die studenten kunnen doen. Het bedrijf levert de gegevens, zoals kaarten en modellen.

Meteo Consult verzorgt ook onderwijs voor de leerstoelgroep. "Elke vrijdag, tussen half ??n en ??n, verzorg ik een weerpraatje", aldus Van de Berg. "Daarbij ga ik vrij diep. Als daarbij discussie ontstaat, dan is dat mooi meegenomen."

Verder verzorgt het weerbedrijf twee keer per jaar een practicum voor meteorologiestudenten. Vier tot acht aankomende meteorologen moeten dan vijf weken achtereen zelf voorspellingen maken met de weerkaarten en analysetechnieken van Meteo Consult. "Een link tussen de theorie van de colleges en de praktijk", typeert Van de Berg het practicum.

Tenslotte biedt Meteo Consult onderdak aan stagiairs. Een aantal daarvan zijn blijven hangen, een aantal stroomt via Meteo Consult door naar andere werkgevers. Helga van Leur, die het weerbericht voor RTL verzorgt, is destijds als stagiair bij Meteo Consult begonnen.

Het weerbedrijf ontwikkelt zelf nieuwe statistische technieken, die het werk van weermannen en -vrouwen moeten vergemakkelijken. De methode heet voluit Model Output Statistics of MOS. Van de Berg: "Bij ons komen allerlei gegevens binnen: van weerballonnen, satellieten, radar, maar ook weersvoorspellingen. Om te voorkomen dat weermannen verdrinken in de informatie, interpreteren onze programma's de voorspellingen alvast."

De programma's maken daarbij gebruik van gegevens die Meteo Consult in het verleden heeft verzameld. Als de voorspelling bij wijze van voorbeeld aangeeft dat het 22 graden wordt, en het in het verleden in Wageningen dan 25 graden werd, dan geeft het programma alvast die voorlopige voorspelling. "Zo heeft de meteoroloog een first guess om van uit te gaan." | W.K.