Nieuws - 8 februari 2001

Profiel: Koppert Biological Systems

Profiel: Koppert Biological Systems

Aantal werknemers: 320 in Nederland plus 150 in het buitenland.

Jaaromzet: Geheim.

Locatie: Veilingweg 17, Berkel en Rodenrijs, Zuid-Holland.

URL: www.koppert.nl.

Rechtsvorm: BV.

Taakveld: Koppert maakt biologische bestrijdingsmiddelen voor insecten, schimmels, maar ook voor onkruid zoals bospest. Het gaat dan om natuurlijke vijanden van het plaaginsect of het onkruid, die het bedrijf in grote hoeveelheden kweekt en verkoopt. Koppert verkoopt ook hommels om planten te bestuiven. Ze worden vooral gekocht door tomatentelers.

Toekomst: Groei. Voorwaarde daarvoor is dat Koppert zijn toekomstige klanten weet te bereiken met informatie over de waarde van biologische middelen. Het bedrijf verdient steeds meer aan export naar de VS, Spanje en Engeland, al is Nederland nog steeds het belangrijkste afzetland.

Uitdaging: Het speerpunt van Kopperts researchactiviteiten is het vinden van een sluipwesp die korte metten maakt met het plaaginsect trips. De hele sierteelt heeft last van het insect.

Relatie met Wageningen UR: Er werken een tiental in Wageningen afgestudeerde wetenschappers bij Koppert. Het bedrijf werkt daarnaast geregeld samen met de leerstoelgroep Entomologie en onderzoeksinstituut ATO.

In 1967 reisde een Nederlandse komkommerteler naar Zwitserland om een roofmijt te halen. Het dier zou de spint bestrijden, die de Westlander het leven zuur maakte. Met de trein, op een komkommerblad in een doos, kwam het eerste biologische bestrijdingsmiddel Nederland binnen. Toen de roofmijt zijn beloften waar bleek te maken, begon de komkommerteler hem zelf te kweken, naast de komkommers. Zo legde vader Koppert, zoals het gros van Kopperts werknemers hem nog noemt, de basis voor Koppert BV. Het bedrijf produceert inmiddels dertig biologische bestrijders. In totaal gaat het jaarlijks om miljarden exemplaren. Als ei, larve of volwassen exemplaar worden ze in tientallen landen verkocht.

Hoe Koppert zijn organismen kweekt, is bedrijfsgeheim. Hetzelfde geldt voor de manier waarop Koppert ze vervoert. Dat heeft een reden. De organismen komen uit de natuur. Koppert investeert veel in onderzoek om te achterhalen welke variant van de natuurlijke vijand het plaaginsect het best te lijf kan, maar Koppert kan de ontdekte natuurlijke vijanden niet patenteren, zoals een chemieconcern een bestrijdingsmiddel patenteert. Door zijn kweekmethoden geheim te houden, beschermt de ecoreus zijn investeringen.

Een ander probleem waar Koppert continu mee worstelt is ook juridisch van aard. De toelating van alternatieve bestrijdingsmiddelen is nog steeds een bottleneck. Het is een langdurige en gecompliceerde procedure, die het bedrijf veel energie kost. Door de Europese regelgeving dreigen aan aantal van Kopperts producten door Brussel zelfs van de markt gehaald te worden. Van andere producten is nog onzeker of ze ooit op de markt zullen komen. Dat geldt bijvoorbeeld voor een door Koppert ontwikkeld schimmelpreparaat dat bospest bestrijdt. Bospest, ofwel Amerikaanse vogelkers, is een van oorsprong Amerikaanse struik, die zo snel groeit dat hij andere jonge bomen en struiken verstikt. De leerstoelgroep Gewas- en onkruidecologie heeft de effectiviteit en veiligheid van het middel verleden jaar nog onderzocht en het bleek goed te voldoen.

In de toekomst zal Koppert waarschijnlijk vaker met kennisinstellingen gaan samenwerken. Koppert is dan wel uitgegroeid tot een groot bedrijf met een eigen researchafdeling van twintig man, maar het bedrijf is niet groot genoeg om kostbare technologie?n, zoals genetische modificatie, toe te passen. Het ontwikkelen en vermarkten van biologische bestrijdingsmiddelen is toch al een dure aangelegenheid. Toen verleden week enkele parlementari?rs bij Koppert op visite waren, heeft de directie van het bedrijf gezegd dat het een stimuleringsregeling prima zou kunnen gebruiken. | W.K.