Nieuws - 1 februari 2001

Profiel: Ingenieurs Uitzend Combinatie

Profiel: Ingenieurs Uitzend Combinatie

Aantal werknemers: zeven.

Jaaromzet: 4,5 miljoen gulden.

Locatie: vestigingen in Wageningen (Costerweg 5), Hilversum en Enschede.

URL: www.iuc.nl.

Rechtsvorm: BV.

Taakveld: IUC is een wervings- en selectiebureau voor pas afgestudeerde en ervaren academici en hbo'ers. De vestiging in Wageningen is gespecialiseerd in de voedingsindustrie. De grootste groep bemiddelden is ongeveer dertig jaar en heeft twee tot drie jaar werkervaring.

Toekomst: IUC gaat groeien. Niet door het aantal vestigingen uit te breiden, maar door extra service te gaan bieden. Ingenieurs krijgen de mogelijkheid tot loopbaanbegeleiding, en voor de bedrijven komt er een e-mailservice, waardoor ze op de hoogte blijven van de inschrijvingen.

Uitdaging: Toen IUC in 1987 voor bedrijven ingenieurs begon te werven, was het bureau de enige in Nederland die zich op deze groep concentreerde. Wat betreft agro-ir's en -ing's is dat nog steeds zo. Dat zou wel eens kunnen veranderen. Door het contact met de opdrachtgevers en ingenieurs te verbeteren, wil IUC de komende concurrentie het hoofd bieden.

Relatie met Wageningen UR: Jaarlijks komen er ongeveer zeventig agro-ingenieurs via IUC Wageningen aan een baan. Daarvan komt dertig tot veertig procent van Wageningen Universiteit. De rest is afkomstig van hbo-opleidingen.

Zo beroerd als het gaat in de agrarische sector, zo goed gaat het in de levensmiddelenindustrie. IUC Wageningen heeft moeite om de vacatures te vullen, en de meeste ingenieurs die via IUC een nieuwe werkgever vinden, krijgen een vaste baan aangeboden. Het economisch klimaat is uitstekend en de branche groeit. Toch zijn veel bedrijven kieskeuriger geworden, haast directeur ir. Franz Simonetti zich te zeggen. "Het gebeurt nogal eens dat bedrijven op zoek zijn naar het spreekwoordelijke schaap met vijf poten. Naar iemand van vijftig jaar, maar dan tien jaar jonger."

De Wageningse ingenieurs die bij IUC terechtkomen, zijn vooral levensmiddelentechnologen, maar ook microbiologen en proceskundigen. Exacte wetenschappers dus. "Veel komen terecht bij onderzoeksinstituten of de researchafdelingen van grote ondernemingen", weet ing. Nienke Naber van IUC Wageningen. "Soms slaan ze een andere richting in, en worden ze manager of productiechef. We helpen de kandidaten om er achter te komen wat hun ambities zijn en welke kant ze op willen." De ingenieurs die via de Combinatie aan het werk komen of van baan veranderen, komen terecht bij bedrijven als Koninklijke de Ruijter, RBV Leaf en Leerdammer Company. Ook onderzoekscentrum TNO Voeding behoort tot de klanten van IUC.

Het is moeilijk om aan te geven welke poot van de levensmiddelenindustrie nu het hardst groeit. Wel merkt IUC dat de onrust over de voedselveiligheid - BSE, dioxines - de ondernemingen niet in de kouwe kleren is gaan zitten. Voor de branche wordt 'kwaliteit' steeds belangrijker. Bedrijven bouwen hun kwaliteitsdiensten uit, en wie kennis heeft over kwaliteitsbewaking is in het voordeel. Daarnaast is het nog steeds zo dat ingenieurs die van meerdere disciplines kaas hebben gegeten, meer kans hebben. "Het is goed als je niet alleen verstand hebt van technische vakken, maar als je je ook sociaal, communicatief en commercieel hebt ontwikkeld. Vroeger leverden technische opleidingen ingenieurs af die nog nooit een telefoon hadden opgenomen. Dat kan natuurlijk niet meer."

IUC bemiddelt niet alleen voor de levensmiddelenindustrie. De vestiging in Hilversum is gespecialiseerd in werktuigbouwkundige en elektrotechnische ingenieurs en managers met een achtergrond op die terreinen. Het filiaal in Enschede richt zich op docenten, innovatie-consulenten en technisch ingenieurs. | W.K.