Wetenschap - 20 september 2001

Profiel: Center of Expertise for Nutrition

Aantal werknemers: Acht. Het Center is een onderdeel van DMV International. Dat heeft 1080 werknemers. DMV maakt weer deel uit van Campina. Daar werken 7615 mensen.

Jaaromzet: DMV's jaaromzet bedraagt 550 miljoen euro. Die van Campina is 3,8 miljard euro.

Locatie: Het oude gebouw van AB-DLO, Bornsesteeg 65, Wageningen.

Rechtsvorm: Bedrijfsafdeling.

Taakveld: Het Center doet onderzoek naar biologisch actieve eiwitten. Het doet dat in opdracht van divisies in DMV, maar ook voor onderdelen van Campina.

Toekomst: Uitgroeien naar een team van tien man. De focus gaat liggen op de ontwikkeling van supplementen die een gunstige invloed hebben op het maagdarmkanaal. Doorgroeien in de richting van de farmacie is vooralsnog geen optie. Het Center blijft zich daarom richten op voeding.

Probleem: Op vrij korte termijn komen met nieuwe stoffen, die te beschermen zijn met een patent, die aantoonbaar werken en waar je ook nog eens geld mee kunt verdienen.

Relatie met Wageningen UR: Het Center zit in de Wageningse Food Valley vanwege de nabijheid van het Wageningen Centre for Food Sciences (WCFS), de universiteit en klant Numico.

"Het is niet zo moeilijk om eiwitten te vinden die 'iets' doen", zegt dr. Jan Steijns. "In melk zitten bijvoorbeeld zo'n honderd verschillende eiwitten. Daar zitten interessante stoffen bij. Sommige hebben een hormonale werking. Andere ondersteunen weer het immuunsysteem. Maar ze zijn lang niet allemaal commercieel interessant. Sommige stoffen zitten in zulke lage concentraties in de melk dat het niet loont om ze te winnen."

Steijns werkt bij het Center of Expertise for Nutrition. Samen met zijn collega's voorziet hij zowel het zuivelconcern Campina als het daaronder vallende DMV International van kennis over actieve stoffen. Het Center screent voortdurend interessante componenten in voedingsmiddelen, door zelf onderzoek te doen maar ook door literatuurstudie. Via consults komt die kennis bij onderdelen van Campina. "We werken zowel voor DMV als voor de consumentendivisies van Campina", zegt Steijns.

DMV 'doet' vooral de ver bewerkte zuivelproducten. Het belangrijkste product van DMV zijn de lactoses, die farmaceutische bedrijven gebruiken als vulmiddel voor hun tabletten en capsules. Daarnaast levert DMV bestanddelen van voedingsmiddelen aan bedrijven als Novartis, Numico en Nestl?. De bio-actieve eiwitten die het Center onderzoekt, worden geleidelijk steeds belangrijker voor DMV. Zo produceert het bedrijf bijvoorbeeld het eiwit glutaminepeptide. De belangrijkste afnemers zijn producenten van speciale voeding voor ernstig zieke en herstellende pati?nten. Het eiwit versnelt het herstel bij bijvoorbeeld zware chirurgische ingrepen en brandwonden.

Overigens is het Center niet alleen met 'stoffen' bezig. Ook micro-organismen als melkzuurbacteri?n kunnen zich in de warme belangstelling van Steijns en zijn collega's verheugen. Die organismen kunnen eiwitten fermenteren. "Dat betekent eigenlijk dat de eiwitten in kleine stukjes worden geknipt", zegt Steijns. "Daardoor kunnen zieken, die bijvoorbeeld geen complete darm meer hebben, ze makkelijker opnemen. En kinderen die allergisch zijn voor koemelk kunnen ze vaak veilig gebruiken. De stukjes zijn zo klein, dat ze geen allergische aanvallen meer kunnen uitlokken."

Campina heeft in totaal vijf Centers. Allemaal dekken ze een apart gebied. Ze zijn samengesteld uit mensen van verschillende divisies om zo synergie te bereiken. De leden van het Wageningse Center zijn wat dat betreft een uitzondering. Zij zijn in de eerste plaats wetenschappers. | W.K.