Student - 29 mei 2008

Proeven van de praktijk op huisdierenbeurs

‘Hier Eline voor Astrid, over. Het varken heeft zijn oude wond weer opengehaald. Hoe lossen we dit op, over.’ ‘Hier Astrid, over. Kom eraan.’ Astrid van Maanen steekt kordaat haar walkietalkie achter haar broekriem en spoedt zich naar het varkenshok. Op deze dag in het teken van het verantwoord houden van huisdieren, kunnen de studenten van Van Hall Larenstein Leeuwarden geen bebloed varken gebruiken.

Bezoekers konden hun huisdier laten bekijken door een dierenartsassistent.
Met de organisatie van de allereerste huisdierenbeurs buiten de muren van de hogeschool beproefden tien studenten Diermanagement zaterdag 24 mei hun managerskwaliteiten. De eerstejaars hadden bij de Leeuwarder kinderboerderij het hele toekomstige werkveld bij elkaar proberen te brengen, van dierenartspraktijk en hondenschool tot paardendressuur en exterieurverzorging van konijnen en cavia’s. Zelfs de Partij voor de Dieren ontbrak niet, hoewel die het niet zo heeft op kinderboerderijen.
Om publiek te trekken hielden de studenten voorlichtingsbijeenkomsten op basisscholen compleet met kleurplatenwedstrijd, en trokken ze op een ezeltje de binnenstad in om te flyeren. ‘Alleen de petfood industrie heeft het laten afweten’, zegt diermanagementstudent Hester Kranendonk met enig spijt. ‘Nu was het nog een hele toer om het benodigde sponsorgeld los te praten.’ De tip voor de volgende lichting studenten is volgens Hester dan ook om de huisdierenbeurs direct aan het begin van het jaar op de agenda te krijgen van de diervoederfabrikanten. ‘Wij hadden nogal wat vertraging omdat we vonden dat iedereen zijn minst ontwikkelde kwaliteiten moest inzetten om ervaring op te doen’, vertelt Hester. ‘Dat was achteraf geen goed idee; een gehandicapte organisatie vreet kostbare tijd. Al heeft het mij wel van mijn schroom afgeholpen om zomaar iemand te bellen.’
Het is de bedoeling dat de huisdierenbeurs een vaste plek krijgt in het studieprogramma van de eerstejaars, vertelt stagecoördinator Marnix Rietberg. Studenten kunnen zo het beroepenveld verkennen en een netwerk opbouwen. Druk is het aan het begin van de middag nog niet, maar dat ligt waarschijnlijk aan het mooie weer en andere activiteiten in de stad. Over de organisatie is Rietberg tevreden. ‘Het is hun werk, ik heb me er nauwelijks mee bemoeid.’ Zijn studenten knikken. Maar nu hij er toch is kan de docent mooi even bij de standhouders langs met wat drinken.