Nieuws - 16 augustus 2012

Proefvelden met aardappels vernield

Twee proefvelden met aardappels van Wageningen UR zijn in de afgelopen maand vernield. Het gaat om proefvelden in Lelystad en Valthermond waar onder meer gm-aardappels werden getest.

vernield.jpg
In Lelystad zijn aardappelplanten op het testperceel omgetrapt, in Valthermond zijn planten met een onkruidbestrijdingsmiddel bespoten. Daardoor zijn de proeven deels mislukt.
Wageningen UR werkt op verschillende manieren aan aardappelrassen die duurzaam resistent zijn tegen Phytophthora, de veroorzaker van de aardappelziekte. Naast genetische modificatie gebruiken de onderzoekers veredelingstechnieken die geaccepteerd worden in de biologische landbouw. Op de vernielde proefvelden stonden zo'n honderd verschillende aardappeltypes: vatbare aardappelrassen, wilde soorten met resistentie tegen Phytophthora, genetisch gemodificeerde planten en biologisch resistente rassen. Door op al die planten monsters van Phytophthora te verzamelen, krijgen de onderzoekers inzicht in het gedrag van de ziekteverwekker. Die kennis moet leiden tot resistente aardappelplanten, zodat veel minder bestrijdingsmiddelen nodig zijn.
De schade aan de proefvelden bedraagt enkele tienduizenden euro's. De vernielingen zijn afgelopen week ontdekt, net voordat Plant Research International haar proeven met gm- en biologische aardappels op 25 augustus aan het publiek toont. Dat gebeurt overigens in Wageningen, waar de proefvelden intact zijn.