Nieuws - 23 mei 2002

Proefvakken zijn nog te redden

Proefvakken zijn nog te redden

De Hinkeloordse proefvakken zijn nog te redden. De graafmachines van projectontwikkelaar Roelofs & Haase hebben medio april alleen de betonnen omheiningen vernield. De vakken zelf zijn nog intact. Dat zegt dr Wouter Middelhoven in een bezwaarschrift, dat hij 13 mei stuurde aan het Wageningse college van Burgemeester en Wethouders.

De aan de leerstoelgroep Microbiologie verbonden Middelhoven is bang dat de gemeente zich door de vernielingen laat verleiden tot het afgeven van een vergunning voor sloop. Daarom wil hij dat de gemeente eerst een commissie instelt van deskundigen, die moeten adviseren over het slopen of behouden van de proefvakken.

De microbioloog is ervan overtuigd dat zo'n commissie zal besluiten de proefvakken te restaureren. "De proefvakken hebben grote historische waarde, zijn meer dan tachtig jaar oud en zijn uniek op het Europese vasteland", schrijft hij. Middelhoven vindt verder dat de commissie medewerkers en oud-medewerkers van de leerstoelgroep Microbiologie moet horen. "De proefvakken bevinden zich op het terrein het van Microbiologie en dienden decennia lang voor landbouwkundig, microbiologisch onderzoek."

De Hinkeloordse proefvakken stonden op de nominatie voor de monumentenlijst. Bezorgde Wageningers en de gemeente verdenken de projectontwikkelaar ervan de proefvakken moedwillig vernield te hebben. | W.K.