Wetenschap - 1 januari 1970

Proefstation Champignoncultuur komt met akkerchampignon

Proefstation Champignoncultuur komt met akkerchampignon

Proefstation Champignoncultuur komt met akkerchampignon

De eerste champignontelers gaan de akkerchampignon uitproberen, een nieuwe champignon van het Proefstation voor de Champignoncultuur in Horst. Met nieuwe champignons, aldus veredelaar dr Anton Sonnenberg, speelt het proefstation in op een behoefte van vooral de kleinere telers. Zij zoeken naar nieuwe producten, omdat ze niet de mogelijkheid hebben de kostprijs te verlagen door de gewone champignons nog grootschaliger te verbouwen

De akkerchampignon lijkt op de gewone champignon; alleen de kleur verschilt. Het hoedje is geel, de steel wit. Vers geplukt ruikt hij een beetje naar anijs, maar daar smaakt hij niet naar. Uit smaakonderzoek van het Instituut voor Agrotechnologisch Onderzoek (ATO-DLO) kwam naar voren dat de nieuweling zich duidelijk onderscheidt van de witte en de bruine champignon

Verbetering van de teelt is nog wel nodig. Ze pieken nogal eens, verklaart Sonnenberg. Dat wil zeggen dat je het ene moment heel veel hebt en het volgende moment niets. Juist omdat je nieuwe champignons heel voorzichtig in de markt moet zetten -je moet met niet te veel en niet te weinig komen - is een verbetering van de teelt op dit punt belangrijk

Het proefstation heeft de akkerchampignon al enkele jaren geleden veredeld. Toen had de praktijk echter nog weinig belangstelling. Nu is dat anders. De akkerchampignon past in de groeiende markt voor specialties. Het proefstation heeft nog drie nieuwe paddestoelen veredeld. Als de akkerchampignon een succes wordt, gaat het ook deze praktijkrijp maken. L.N

Re:ageer