Nieuws - 22 november 2001

Proefkonijnen

Proefkonijnen

"Ik heb de vieze melk, de gesteriliseerde", zegt Carla Enthoven, terwijl ze met het papiertje wappert waarop staat hoeveel ze mag eten. "Maar het went, net als de laag boter op je brood", vult Marja van Vliet aan. De studenten Voeding en Gezondheid staan om kwart over twaalf 's middags met twee studiegenoten in de rij voor de opschepbalie van de eetzaal van de afdeling Humane Voeding en Epidemiologie. Ze doen mee aan een voedingsproef over de effecten van aan melk toegevoegd foliumzuur en komen vier weken lang doordeweeks tussen de middag op de afdeling warm eten.

De meiden vinden het als voedingsstudenten niet meer dan logisch om mee te doen met het onderzoek. "Bovendien hoef je niet te koken, af te wassen of boodschappen te doen en je krijgt nog geld toe ook", aldus Merlijn Kramer. "Ik word, als vegetari?r, alleen de quorn zo langzamerhand een beetje zat." Projectleider Rosemarijn de Jong legt uit dat temp? en tahoe foliumzuur bevatten en nu dus verboden zijn. "Daarom mogen de deelnemers ook maar weinig groente en fruit. Maar vier weken moet te doen zijn. Zonder menu's voor vegetari?rs vind je hier overigens nooit genoeg proefpersonen."

De Jong, zelf vorig jaar afgestudeerd in Voeding en Gezondheid, vertelt dat di?tisten van de afdeling het menu hebben samengesteld. "We hebben alle 72 deelnemers voor het begin van het onderzoek gevraagd wat ze normaal eten en zo hun energiebehoefte bepaald. Hun gewicht moet namelijk stabiel blijven tijdens de proef." Ze vindt het leuk om een onderzoek met menselijke 'proefkonijnen' te doen. De Jong: "De deelnemers werken allemaal heel goed mee. Ze melden het al als ze ??n plakje kaas tekort komen bijvoorbeeld. Maar soms denk ik wel: had ik maar gewoon kooien met ratten, dat is veel makkelijker."

Ontbijt, avondeten, melk en tussendoortjes krijgen de deelnemers, die bijna allemaal studeren, iedere dag mee in een box. Op vrijdag nemen ze alles voor het weekend mee. Het weekmenu wordt vier keer herhaald. Vandaag staat er rijst met groentemacedoine, koeloejoeksaus, hamplapblokjes of quorn southern style, knolselderij met bieslookdressing en bitterkoekjesvla op het menu. Ronald Vledder zit al met een groot bord eten voor zijn neus. "Ik eet altijd veel chips en chocolade, dus ik zit in een hoge energiegroep. Ik krijg nu ook veertien boterhammen mee naar huis terwijl ik er normaal maar zeven eet. En het eten moet allemaal op." De 31-jarige Vledder, die hier gestudeerd heeft, heeft het met zijn werk bij een biologisch bodemsaneringsbedrijf zo kunnen regelen dat hij deze weken projecten in Wageningen doet zodat hij hier tussen de middag kan komen eten. "Ook mijn hele voetbalclub weet dat ik aan deze voedingsproef meedoe. Terwijl zij zondag na de wedstrijd lekker frikadellen aten, zat ik braaf aan mijn eigen lunchpakketje." Ze vonden wel dat hij beter was gaan voetballen. "Misschien komt het omdat ik nu als ik trek heb een boterham pak. Chips en chocolade zijn namelijk verboden gedurende de proef. Je mag overigens ook geen bier. Als ik dat geweten had, was ik hier nooit aan begonnen!" zegt Vledder lachend.

SSR-W-lid Karin ter Sluysen heeft op de vereniging al een paar gratis vaatjes bier aan zich voorbij moeten laten gaan. "Ik doe nou eenmaal mee aan dit onderzoek. Ik krijg dan in plaats van een biertje een cola light, dat mag wel", zegt Sluysen.

Studente Bos- en Natuurbeheer Melanie Bruinings blijkt geen fan te zijn van 's middags warm eten. Ze mist bovendien het gezamenlijke koken. "Maar je krijgt een vergoeding van driehonderd gulden en je geeft deze weken niks uit, dus dat is mooi meegenomen." Volgens Enthoven, die bij haar aan tafel zit, wordt er gelukkig steeds meer gepraat tijdens het eten. "De eerste week was het maar saai", aldus Enthoven.

Brechje Kaastra heeft intussen ook een heel groot bord eten naar binnen gewerkt. "Dat moet omdat ik vijf keer per week sport, atletiek. Ik val alleen bij het volgende college bijna in slaap door al dat eten." De bitterkoekjesvla, favoriet bij iedereen, staat nog onaangeroerd op haar dienblad. Kaastra: "Ik laat mijn eten nog even zakken voordat ik daar aan begin. Ik wil er wel van genieten."

Yvonne de Hilster

Foto Guy Ackermans