Organisatie - 19 mei 2016

Proef avondcolleges gaat door ondanks protest

tekst:
Rob Ramaker
7

Zo’n tweehonderd studenten protesteerden vanmiddag tegen avondcolleges. Desondanks gaat de proef met deze maatregel door. Rector Mol kwam studenten wel op enkele punten tegemoet.

‘De uni is geen Albert Heijn’, valt te lezen op één van de spandoeken. Bij Atlas hebben zich vanmiddag in de lunchpauze zo’n tweehonderd studenten verzameld. Spreker na spreker verkondigt dezelfde boodschap. Avondcolleges zullen hun activiteiten negatief beïnvloeden. Ze willen dat de universiteit niet naar dit middel grijpt. Of zoals Dorina Lauber, voorzitter van studentenkoor- en orkest WSKOV, het zegt: ‘Don’t make the music stop.’

Rector Arthur Mol kon bij het protest niet aanwezig zijn omdat hij de ambassadeur van Laos ontving. Hij benadrukte echter dat de actie niets verandert aan zijn voornemen een pilot te houden met avondcolleges. Wel wil hij  hierbij goed luisteren en overleggen met de studentenraad.

Formeel is geen toestemming nodig van de studentenraad voor de proef, maar zij overleggen wel met de universiteit over de opzet .

Na het protest gingen de raad en rector daadwerkelijk in gesprek, terwijl vanaf de publieke tribune een groot aantal studenten toekeken. De universiteit wil in periode 1 en 2 van het volgend collegejaar experimenteren met avondcolleges tussen half 7 en 9 uur. Dit moet helpen de groeiende studentenaantallen op te vangen. Formeel is geen toestemming nodig van de studentenraad voor de proef, maar zij overleggen wel met de universiteit over de opzet.

Mol snapt dat studenten niet enthousiast worden van avondcolleges maar ziet geen alternatief. ‘We gaan de groei met drie lijnen opvangen’, zegt hij. ‘Slimmer roosteren en ruimte gebruiken, onderwijsinnovatie en extensie van onderwijsschema. En ik denk dat we die alle drie nodig hebben.’

De rector zegde vandaag wel enkele zaken toe. Zo krijgen nieuwe eerstejaars niet onmiddellijk te maken met avondcolleges. Ook beloofde hij kritisch te kijken of ’s avonds wel op voldoende plekken eten te krijgen is. De studentenraad  benadrukte ondertussen het belang van duidelijke communicatie. Ook willen de studentenpolitici dat goed wordt gekeken naar alternatieve mogelijkheden om groei op te vangen.

Op de grote lijnen lijken studenten en universiteit soms een geheel andere taal te spreken. Zo vroeg de studentenraad zich hardop af of de universiteit überhaupt nog wel moet groeien. Waarom niet stoppen met promotie? De rector vindt echter dat de universiteit in principe open moet staan voor alle scholieren. Ook zou de universiteit helemaal niet naar groei streven, maar deze alleen accommoderen.

Geprikkelder reageert hij op de suggestie dat de uitkomst van de pilot al vast zou staan. ‘We willen er van leren, we nemen de uitkomst serieus.’ Een onafhankelijk bureau moet de effecten van avondcolleges gaan bekijken.

Re:acties 7

• ?

Hing er daarom een vlag van vietnam?

• Fons janssen

Wel te verwachten dat ze hier mee door gaan. Ik kon merken dat de protestactie nog beter uitgebouwd kan worden (beter volume en meer charismatische sprekers) en dat heeft tijd nodig.
    Belangrijker is dat deze discussie gevoerd bijft worden tijdens en na de proefperiode en dat de resutaten cijfermatig naast de alternatieven geplaatst worden (MOOCS, meer zelfstudie, intensievere lectures, kortom meer voorbereiding van de student zodat de lecture/practicum effectiever en efficiënter is.

• Oude student

Triest om te zien hoe het er tegenwoordig bij de WUR aan toe gaat. De kwantiteit lijkt belangrijker te zijn dan de kwaliteit. En de studenten delven het onderspit.

"Vroeger was alles beter" ;-)

• Weiters

Verwend gezeur. Avondklas=uitslapen. Allemaal bang voor verandering. Conservatief van zogenaamde linkse progressieven.

• Jessica

avondklas=uitslapen? Ik denk eerder dat avondklas=groot gat in je dag. Zoals de periodes nu zijn ingedeeld volg je over het algemeen sochtends en smiddags(/savonds dus) een ander vak. Zodra je in je vrije keuzeruimte zit worden die vakken qua tijden niet op elkaar afgestemd. En daarbij is savonds willen chillen niet het enige of belangrijkste argument tegen avondcolleges.

• Medewerker007

Ik zie overdag heel veel onderwijsruimten leeg. Misschien moeten er meer docenten komen. Worden de groepen kleiner, beter onderwijs.

• Student003

N=1? Verder zit de druk met name op de grote collegezalen en zoals gezegd is één van de oplossingen die nu geïmplementeerd worden het beter benutten van de onderwijsruimte

• Student002

Wat is er mis met de Dreijen? Het is wel verouderd, maar voor nood zijn de ruimtes daar nog prima te gebruiken. Dan kan ook iedereen gewoon om 17:15 naar huis om de avond te gebruiken waarvoor deze bedoeld is: ontspanning.

• Student001

Ik ben zeker géén voorstander van avondcolleges, maar alles digitaliseren is nog veel minder aantrekkelijk, ik zou nog liever hier in de avond naar college gaan, dan alles thuis alleen maar via de PC moeten doen. Dan wordt de WUR een soort Open Universiteit en zou ik hier nooit gaan studeren. Binnen mijn opleiding (BLT) hebben we al veel met clips moeten doen, maar ik heb toch echt veel liever college. En als het moet dan maar in de avond. Maar nog liever op de Dreijen...

• Bentley

Ieks