Wetenschap - 15 november 2001

Product uit zonnig, vrolijk land is populairst

Product uit zonnig, vrolijk land is populairst

Het oordeel van consumenten over een product wordt be?nvloed door het land van herkomst. Tomaten uit Nederland heten in Duitsland Wasserbomben, tomaten uit Spanje vinden Duitsers juist smaakvol. Dat komt onder meer omdat ze denken dat Spanjaarden meer van het leven genieten dan Nederlanders.

Eigenschappen van een land zoals klimaat en landschap, maar ook het vermeende karakter van de bevolking, bepalen hoe consumenten denken over producten uit dat land. Zo zien Duitsers Spanje als zonnig en ongerept. Bovendien denken ze dat Nederlanders minder creatief zijn en niet zulke levensgenieters zijn als Spanjaarden. En dat zijn redenen om geen Nederlandse maar Spaanse tomaten te kopen. Dat blijkt uit het consumentenonderzoek van promovendus ir. Peeter Verlegh. Adverteerders voor Spaanse tomaten doen er dus goed aan te verwijzen naar de zon en het flamboyante leven in Spanje.

In advertenties voor Nederlandse tomaten heeft het Productschap Tuinbouw - in een offensief tegen het Wasserbombe-imago van de Nederlandse tomaat - ingezet op het milieuvriendelijke en natuurlijke karakter van de trostomaat. Dat mag best flink aangezet worden, blijkt uit het onderzoek. Pas bij een heel intensieve campagne gaan consumenten de al te positieve boodschap in advertenties overdreven vinden.

Het oordeel over eigen land speelt ook een rol in consumentengedrag. Nederlanders zijn van alle Europeanen het minst positief over hun eigen land. Toch denkt Verlegh dat ook Nederland hierin verandert. Subtiele verwijzingen naar Neerlands trots in reclamecampagnes werken wel degelijk, zoals die in de Postbankreclame - vijftien miljoen mensen op dat hele kleine stukje aarde - of de succesvolle yuppen die in exotische oorden Heineken drinken. | J.T.

Peeter Verlegh promoveert op 19 november bij prof. Thieu Meulenberg, hoogleraar marketing en consumentengedrag bij WU en prof. Jan Benedict Steenkamp, hoogleraar marketing bij de KUB.