Nieuws - 27 november 2015

Printen vanaf tablet of mobiel

tekst:
Rob Ramaker

Wageningse studenten kunnen voortaan documenten printen vanaf hun mobiel of tablet. De dienst, genaamd Printmydoc, moet het eenvoudiger maken te printen op de campus.

Voor de IT-afdeling is de dienst een logische aanvulling op de nieuwe print- en betalingssystemen, zegt Rene de Koster, applicatiebeheerder bij IT. Bovendien kreeg het IT-servicepunt regelmatig de vraag of het mogelijk was te printen vanaf bijvoorbeeld een smartphone.

Studenten die Printmydoc willen gebruiken moeten eerst een account aanmaken. Daarna kunnen ze bestanden uploaden op de site, hun WUR-kaart scannen bij een willekeurige printer waarna de documenten worden afgedrukt. Alle kosten worden afgeschreven van hun eWallet. Naast uploaden kunnen studenten hun spullen ook naar een specifiek mailadres mailen; deze functie moet echter apart worden geactiveerd.

Deze registratie en activatie waren helaas onvermijdelijk, zegt De Koster: ‘Geloof me, als het mogelijk was deze weg te laten, had ik het gedaan.’

Behalve voor studenten is de dienst ook toegankelijk voor ‘inwonende’ bedrijven; externe organisaties gevestigd binnen Wageningen UR. Zij hebben afgelopen vier tot zes weken zelfs al proefgedraaid met het systeem. Zij, en de Wageningse studenten, moesten tot dusver persoonlijke computers verbinden met de WUR-printers, en documenten afdrukken vanaf een smartphone of ander mobiel apparaat was helemaal niet mogelijk.

IT adviseert reguliere medewerkers overigens niet om Printmydoc te gebruiken. Zij kunnen al veilig en eenvoudig printen vanaf hun WUR-laptop of -desktop. Door bestanden te versturen per e-mail kunnen deze in ‘de cloud’ belanden, zegt De Koster. Hier is moeilijker te garanderen dat informatie privé blijft dan op het WUR-netwerk. Zo vallen servers in de Verenigde Staten onder de Patriot Act, die overheden verstrekkende rechten geeft om mee te kijken. Onlangs riep IT medewerkers tijdens de cyberveiligheidsweek nog op voorzichtig te zijn met vertrouwelijke informatie.