Nieuws - 25 april 2018

Prijzengeld voor de beste vakken

tekst:
Stijn van Gils

31 ‘excellente vakken’ aan WUR krijgen gezamenlijk 31.000 euro. De bonus werd gisteren voor de vijfde keer uitgereikt door rector Arthur Mol en decaan Arnold Bregt. Het geld kunnen de coördinatoren gebruiken om te investeren in hun vak of het team.

Fred de Boer krijgt de onderwijsprijs al vijf jaar achter elkaar. (Foto: Guy Ackermans)

De prijzen werden verdeeld in vier categorieën: grote vakken, met meer dan honderd respondenten, introductievakken, vakken die de diepte ingaan en speciale vakken, zoals capita selecta’s. De beoordeling van studenten in de digitale vakevaluatie bepaalt de winnaars.

Out of the box
Kees van Veluw, docent van het vak Organic Animal Production en winnaar in de categorie ‘in depth’, kreeg van zijn studenten een gemiddelde score van maar liefs 4,9 uit 5. De 36 studenten die de enquête invulden, vonden het bijzonder dat Van Veluw het voor elkaar krijgt om wetenschap en intuïtie aan elkaar te koppelen. ‘Het leert je echt om out of the box te denken’, aldus een student in de anonieme beoordeling. Voor Van Veluw is het niet de eerste keer dat hij in de prijzen valt. In 2016 was hij ook al de winnaar van deze categorie.

Ervaren winnaars
Winnende docenten winnen vaker, blijkt uit de cijfers. Zo viel Ute Sass-Klaassen met haar introductievak Forest Resources and Sustainable Management Systems viel alleen in 2016 niet in de prijzen. Fred de Boer, coördinator van de statistiekcursus Ecological Methods I, gaat zelfs al vijf jaar achtereen met een onderwijsbonus naar huis. Studenten vinden zijn mastervak zowel leuk als nuttig.

Toch kun je ook vanuit het niets met een hoofdprijs naar huis gaan. Zoals Willy ten Haaf en Aldo Bergsma, samen coördinator van het vak Introduction Geo-information, dat door bijna 300 studenten wordt gevolgd. Nog nooit wonnen zij een onderwijsbonus, maar dit jaar wisten zij – ondanks het grote aantal studenten – een tevredenheidsscore van 4,1 te halen. Ze haalden daarmee de eerste prijs in de categorie ‘grote vakken’.

Ander winnaars
In de categorieën speciale vakken en introductievakken wonnen respectievelijk Tinde van Andel (met het vak Ethnobotany) en Lars Chatou (met Webs of Terrestrial Diversity). Bij het laatste vak liet één van de studenten weten dat het ‘de beste twee weken van mijn leven’ waren.

Bekijk alle winnaars op een rij (PDF).