Nieuws - 1 januari 1970

Prijzen voor promovendae

Drie Wageningse promovendae hebben een Storm-van der Chijs-stipendium ontvangen voor hun ‘uitstekende onderzoeksinspanningen’.

De drie veelbelovende vrouwelijke promovendi ontvingen de aanmoedigingsprijs op vrijdag 15 oktober uit handen van prof. Akke van der Zijpp, hoogleraar Dierlijke productiesystemen en voorzitter van het Storm-van der Chijs Fonds. Drs Elke Scholten van de leerstoelgroep Fysica en fysische chemie van levensmiddelen kreeg de prijs vanwege haar baanberekend onderzoek naar grensvlakken in mengsels van eiwitten en suikers. Olga Vigiak MSc van de leerstoelgroep Erosie en bodem- en waterconservering is onderscheiden vanwege het door haar ontwikkelde classificatiesysteem waarmee grondgebruikers zelfs de gevoeligheid voor erosie van gebieden kunnen bepalen. Drs Kerensa Broersen van de leerstoelgroep Levensmiddelenchemie ontving het stipendium voor haar onderzoek naar de rol van eiwitten bij het ontstaan van de hersenziektes Parkinson en Alzheimer.
De aanmoedigingsprijzen, bestaande uit een oorkonde en een geldbedrag van 1500 euro, worden tweejaarlijks uitreikt en zijn speciaal bedoeld voor het bezoeken van internationale congressen. Het Storm-van der Chijs Fonds wil zo erkenning geven aan het werk van vrouwelijke wetenschappers en hen stimuleren in de wetenschap door te gaan. Het college van bestuur draagt steeds één stipendium bij. Het Storm-van der Chijs Fonds is opgericht in 1998 en genoemd naar Mienette Storm-van der Chijs (1815-1894), wereldreizigster, landbouwexpert en een van de eerste Nederlandse feministen. / GvM