Nieuws - 1 januari 1970

Prijzen voor alumni

Drie afgestudeerden hebben tijdens de viering van de Dies Natalis van de universiteit een onderscheiding gekregen. Schrijver Frank Westerman en kankeronderzoekster prof. Floor van Leeuwen kregen de 'Outstanding alumnus award'. Dr Azene Bekele-Tesemma kreeg de ‘Alumnus award for innovative development'.

De alumniprijzen worden dit jaar voor het eerst uitgereikt door het Wageningen Alumni Centrum en het Internationaal Agrarisch Centrum (IAC). Westerman studeerde Tropische cultuurtechniek in Wageningen en werkte als journalist onder meer voor de Volkskrant. Hij schreef verschillende boeken, waaronder 'De Graanrepubliek' over de teloorgang van de landbouw in Oost-Groningen en 'Ingenieurs van de ziel' over grootschalige irrigatieprojecten in de Sovjetunie. Volgens de jury stelt Westerman 'aan de hand van persoonlijke verhalen thema's aan de orde die voor Wageningen UR uitermate relevant zijn'.
Kankeronderzoekster Floor van Leeuwen werkt sinds haar afstuderen in 1981 voor het Nederlands Kankerinstituut. Zij doet epidemiologisch onderzoek naar het ontstaan van verschillende vormen van kanker. Van Leeuwen combineert haar onderzoek met het lidmaatschap van een twintigtal commissies en adviesorganen. Zij zet zich onder andere in voor dochters van vrouwen die in de jaren vijftig en zestig het hormoon DES hebben gebruikt. Dat veroorzaakte niet alleen geboorteafwijkingen, maar zorgt er ook voor dat dochters een verhoogd risico hebben op vaginakanker.
De Ethiopiƫr Bekele-Tesemma promoveerde in 1997 in Wageningen. Hij werkt nu voor het internationale agroforestry-instituut ICRAF in Nairobi als adviseur competentieontwikkeling. Bekele-Tesemma zet zich in voor boeren in Kenia en Ethiopiƫ. In 2004 won hij 20.000 dollar voor de beste poster tijdens een conferentie van het CGIAR. Dat geld reserveerde hij voor een organisatie voor boeren, voor onder andere een jaarlijkse prijs voor de meest innovatieve boer. / KV