Nieuws - 23 februari 2012

Prijsschieten met klein wild

Verzin een gedurfde oplossing voor het wereldvoedselprobleem, was de opdracht. Dat liet het Wageningse team zich geen twee keer zeggen. Hun plan: eet meer microwild, oftewel insecten. De koningin is er nog niet voor te porren.

26-Kimo-van-Dijk-en-koningin.jpg
Vier Wageningse studenten van VHL en de universiteit doen als een team mee aan de  'The Battle of the Cheetahs' , een ideeënwedstrijd voor young professionals die is uitgeschreven door NCDO, het platform voor burgerschap en internationale samenwerking .  
Insecten telen en consumeren is een duurzaam alternatief voor onze huidige voedselproductie, vindt Sanne Bakker, teamlid en studente Voeding & gezondheid.  'We halen ons veevoer uit Zuid-Amerika en hebben hier een mestoverschot. Insecten zijn veel efficiënter. Daar stop je 10 kilo eiwitten in en er komt 9 kilo aan voedsel uit; drie keer zo efficiënt als varkens en zes keer zo efficiënt als koeien.' Bovendien zijn we in Nederland al behoorlijk bezig met insecten als alternatief voor vlees, zegt Bakker. 'Nederland zou een voortrekkersrol kunnen innemen.' Er zijn al producten waarin insectendelen worden verwerkt, zoals pindakaas en chocola. Bakker:  'Het zou leuk zijn als je straks in de McDonalds een MacBugburger kan bestellen.'
Twee weken geleden mochten de teams hun ideeën aan de koningin presenteren. 'De ideeën varieerden van het tegengaan van voedselverspilling tot city farming. De koningin vond ons idee het minst smakelijk, haha. ' Wel nam ze het aangeboden doosje insectenbonbons mee naar huis. 'De nootachtige smaak van insecten combineert heel goed met chocola. Maar of ze het daadwerkelijk op eet, is natuurlijk de vraag. Ruud Lubbers durfde het ook niet aan.'
Mocht het team van Sanne winnen (stemmen kan tot 1 maart op www.battleofthecheetahs.nl), dan krijgen de deelnemers een startkapitaal van 25.000 euro om hun idee aan de man te brengen.

Stemmen op het team van Sanne? Dat kan! Ga vóór de finale op 1 maart naar www.battleofthecheetahs.nl