Nieuws - 27 september 2007

Prijs voor studentenontwerp Maasvallei

Drie studenten Landschapsarchitectuur van Wageningen Universiteit hebben een juryprijs gewonnen van de International Federation of Landscape Architects (IFLA). Ze maakten een ontwerp voor Zuid-Limburg waarbij de regio haar eigen energie produceert door het rivierlandschap te gebruiken.

De Nederlandse masterstudenten Claire Oude Aarninkhof en Martijn Slob en de Canadese Maria Galdon waren volgens de jury het beste Europese team, met hun herinrichting van Zuid-Limburg ‘Vitalizing Maasvalley’.
De studenten hebben op basis van natuurlijke energiestromen, zoals de fluctuerende waterstand van de rivier en de seizoensgebonden hoeveelheid neerslag, het landschap ingericht met windmolens, waterkrachtcentrales en zonnepanelen. Ook maakten ze plannen voor multifunctioneel landgebruik dat extra energie oplevert, zoals de verbranding van plantenresten in droogstaande uiterwaarden. Alle maatregelen hebben tot doel de regio zelf de energie te laten produceren die ze nodig heeft. Nu komt het merendeel van de energie die de provincie gebruikt van buiten de regio.
Vitalizing Maasvalley was één van de 169 inzendingen voor de internationale studentencompetitie van IFLA 2007, onderdeel van het 44ste wereldcongres van IFLA dat eind augustus plaatsvond. Het Wageningse ontwerp was onderdeel van het afstudeerproject van de studenten en valt binnen het onderzoeksprogramma Energy Landscapes.