Nieuws - 15 december 2011

Prijs voor minimale appel

En weer belandt de Coverprijs van Resource bij een voedingspromovendus. In haar laatste week aan Wageningen UR krijgt Linda Oude Griep de prijs voor het mooist vormgegeven proefschrift.

18-Linda-Oude-Griep-GA-7439.jpg
'Heb ik gewonnen van al die proefschriften? Ik word helemaal rood.' Vast niet zo rood als de binnenkant van haar proefschrift. Oude Griep is ontzettend blij met haar uitverkiezing. Ze is juist bezig de spullen te pakken. Haar postdoc aan Wageningen UR loopt af en ze gaat vanaf 1 februari beginnen aan het Imperial College in Londen.
Tijdens haar promotie onderzocht Oude Griep het eten van fruit. Welke invloed hebben bijvoorbeeld kleur, variatie en bewerkingsgraad van gegeten fruit op de gezondheid. 'Het was daarom moeilijk van alles iets te laten zien op mijn proefschrift,' zegt Oude Griep. Ze koos uiteindelijk voor een minimalistische appel. 'De appel is het boegbeeld van gezondheid en fruit. Iedereen kent de kreet Snoep verstandig, eet een appel.'
Appeltjesgroen
De jury roemt de rode contouren die de hartslag op een ECG symboliseren. 'Je kunt het die manier interpreteren,' lacht Oude Griep,  maar zij koos de kleur vooral voor het fraaie contrast met het groen. De kleuren zijn sowieso bijzonder. 'We wilden natuurlijk echt appeltjesgroen,' zegt Oude Griep. Ze koos daarom een zogeheten PMS-kleur. Om die inkt te gebruiken moest de drukpers helemaal schoon worden gemaakt.  De proefdruk kreeg daarom geen PMS-kleuren en dat zorgde nog voor spanning. Oude Griep: 'Het zag er namelijk niet uit.'
Zo'n prijs win je niet zomaar. Het maken van een proefschrift kost veel tijd. Al in april staken Oude Griep en vriendin en landschapsarchitecte Johanna Bouma de koppen bij elkaar om inspiratie op te doen. Pas een half jaar later in september werden in één intensieve dag de puntjes op de i gezet. 'Ik voelde me soms wel een zeurpiet als ik weer met allerlei punten en komma's kwam.'  RR
' Eenvoudig en doeltreffend'
 De uitverkiezing van de beste proefschriftenomslag werd dit jaar voor de derde keer door Resource georganiseerd. De jury boog zich over een selectie uit de meer dan 200 dissertaties die in 2011 aan Wageningen University werden verdedigd. De jury, bestaande uit Jenny van Driel (Communications services), Marjolein Pijnappels (Studio Lakmoes) en Jac Niessen (wetenschapsvoorlichter) kwam tot het oordeel dat de omslag van het proefschrift van Linda Oude Griep het beste is.
Het proefschrift, Fruit and vegetables consumption and risk of cardiovascular diseases toont in een egaal granny smith-groen vlak de onmiskenbare contourenlijn van een appel in contrasterend rood. De dunne lijn roept gelijkenis op met een bloedvat. Bij het openen van het proefschrift toont zich de contrastrijke volrode binnenzijde van de omslag, zoals een chirurg zich geconfronteerd ziet met het rode vlees als het scalpel een snede maakt. 'Eenvoudig en doeltreffend', oordeelt de jury. Ook technisch is het proefschrift uitstekend verzorgd. De kleuren zijn rasterloos opgebracht, waardoor het fluorescerend effect toeneemt. Een stijlvolle omslag met subtiele creativiteit. 
Twee proefschriften krijgen een eervolle vermelding
Karianne de Bruin toont met haar proefschrift An economic analysis of adaptation to climate change under uncertainty een brokstuk van de aarde met een Hollands landschap vol bedrijvigheid van een stad aan de rivier. Daarboven drijven enkele wolkjes. Het tafereel hangt in een glazen bol. De strakke en professioneel uitgevoerde illustratie is een knipoog naar de onderzoekselementen uit de titel en mogelijk geïnspireerd op Avatar of de LP Yessongs uit de jaren '70.

Promovendus Stefan Kühnel vereeuwigde zijn naam in stijl op een tankstation gelegen te midden van bietenakkers. De collage is het hoofdthema op zijn proefschrift: Characterization of cell wall degrading enzymes from Chrysosporium lucknowense C1 and their use to degrade sugar beet pulp. Hij toont daarmee het toekomstig praktisch nut van het onderzoek op ludieke en toch serieuze wijze.