Nieuws - 1 september 2011

Prestigieuze functie voor Kabat

Wageninger wordt directeur ­IIASA. Hoogleraar Aardsysteemkunde blijft actief in Wageningen.

6-Pavel-Kabat.jpg


Pavel Kabat wordt de nieuwe di­recteur van het International Institute for Applied Systems Analysis ­(IIASA). De 53-jarige Kabat begint in februari volgend jaar aan zijn nieuwe baan in het Oostenrijkse Laxenburg.
Kabat is de tweede Nederlander die de eer te beurt valt. De eveneens Wageningse hoogleraar Leen Hordijk ging hem in 2002 voor.
IIASA werd in 1972 ten tijde van de koude oorlog opgericht door de Sovjet Unie en de Verenigde Staten als een wetenschappelijke brug tussen Oost- en West-Europa. Het IIASA doet onderzoek op gebied van klimaatverandering, energie, voedselvoorziening en de Noord-Zuid-problematiek. 
Wageningse model
Kabat begon in 1986 als postdoc bij het ICW, een voorloper van Alterra. In 2001 werd hij hoogleraar hydrologie.  Sinds eind 2006 is hij leerstoelhouder. Kabat: 'Ik heb een grote groep van tachtig mensen opgebouwd, een combinatie van medewerkers van Alterra en de universiteit, die samen het Wageningse model in de praktijk brengen. Dat wil ik niet zomaar achterlaten. Ik ga dus niet weg. Hier ben ik groot geworden. Ik heb veel aan Wageningen te danken. Ik denk dat het succes en de bekendheid van het Wageningse model mij in deze belangrijke positie hebben gebracht.'
Water
In zijn nieuwe functie krijgt Kabat de leiding over zo'n 300 wetenschappers. Kabat gaat bij het IIASA onder meer het nieuwe onderzoeksprogramma water opstarten. Daarbij wil hij de bestaande samenwerking tussen Wageningen en IIASA verder uitbouwen. 'Wij hebben in Wageningen een van de beste groepen in de wereld op dat gebied.
Daarnaast gaat wil de nieuwe directeur het instituut uitbreiden met een aantal nieuwe landen. 'Op dit moment zijn achttien landen lid en zo'n dertig landen aangesloten bij het IIASA-netwerk. 'Ik wil graag de Arabische landen erbij trekken. Te denken valt aan Iran en Saoedi-Arabië. En mijn stoutste droom: Israël.'