Nieuws - 1 januari 1970

Prestatiecontract voor universiteiten

Meetbare resultaten, prestatieafspraken, topcollegegelden, selectie aan de poort en met de kenniseconomie oprukken naar de Europese top. Dat zijn in een notendop de ambities die staatssecretaris Nijs in het Concept HOOP (Hoger Onderwijs en Onderzoeksplan) 2004 heeft ontvouwd.

Hogescholen en universiteiten moeten zich in de zeer nabije toekomst scherper profileren. Geen eenheidsworst dus. Want die profilering gaat wat Nijs via een rechtstreekse kwaliteitsvergelijking.
In navolging van de politie krijgt het hoger onderwijs bovendien te maken met prestatieafspraken. Het ministerie van Onderwijs wil eerst met de koepelorganisaties in overleg over het hoe en wat van zo'n deal, waarna er per instelling - in overleg uiteraard - de invulling van dit vergezicht wordt bepaald.
Het HOOP rept voorts van "verdere krachtenbundelingen" in het hoger onderwijs. Nijs is van plan om onderdelen van het bestaande opleidingsaanbod flink door te lichten. Op haar weblog doet de staatssecretaris uit de doeken dat ze voortaan wil "kijken wat de sterke punten zijn per universiteit en daar verder op doorbouwen." | HOP