Nieuws - 12 april 2018

Presidenten

tekst:
Vincent Oostvogels

Na enig twijfelen verkoos ik toch ‘Donald’ boven ‘Obama’. Resistentie tegen aardappelziekte gaf de doorslag. Wie zijn moestuin serieus neemt, laat politieke voorkeur immers geen rol spelen bij het kopen van pootaardappelen.

Vincent Oostvogels (22) zoekt in zijn twee masteropleidingen Forest and Nature Conservation en Animal Sciences het kwetsbare raakvlak op tussen natuurbeheer en voedselproductie.

Ik weet niet of deze rassen daadwerkelijk zijn vernoemd naar Donald Trump en Barack Obama – de naam Donald schijnt de laatste anderhalf jaar juist minder populair te zijn geworden, al kan het in het geval van ‘Obama’ bijna niet anders – maar beide presidenten zou ik nou niet direct met landbouw associëren. De meeste presidenten niet trouwens. Ze hebben er doorgaans weinig mee.

Emmanuel Macron vormt een uitzondering. Afgelopen maand was het weer tijd voor het jaarlijkse bezoek van de Franse president aan le Salon International de l'Agriculture, een grote landbouwshow in Parijs. Daar doen we in Nederland nogal laatdunkend over; de show zou demonstreren dat landbouw in de Franse politiek vooral een imagokwestie is. Politici die zich onbezorgd laten fotograferen naast een koe, terwijl buiten boze boeren demonstreren.

Maar Macron kwam niet naar de landbouwshow om koeien te knuffelen. Hij deed wat hij al een jaar lang volhoudt: onvermoeibaar uitleggen welke richting hij met de Franse landbouw op wil. Het zal wennen geweest zijn voor de protesterende boeren. En hoewel hij ze waarschijnlijk niet overtuigd zal hebben, moeten ze, net als ik, toch kunnen waarderen dat een president hun sector zoveel prioriteit geeft.