Nieuws - 9 februari 2011

Premtime bij Radix

Met een knalgele schoolbus reed presentator Prem Radhakishun vanmorgen de campus op. Om vanaf de stoep voor het Radixgebouw live zijn Radio 1-programma uit te zenden. Onderwerp van discussie: de verdeling van Europese landbouwsubsidies.

PremBus.jpg
Vanmiddag vergadert de vaste Kamercommissie van EL&I over de toekomst van het gemeenschappelijk landbouwbeleid. Daarvoor zijn wetenschappers, maatschappelijke organisaties en vertegenwoordigers van de agrarische sector uitgenodigd om input te geven. Radhakishun nam vast een voorschot op de discussie en vroeg Siem Jan Schenk van LTO Nederland of Nederlandse landbouwsubsidies niet vreselijk oneerlijk zijn.
Schenk: 'Ik heb vooral uitgelegd hoe belangrijk de landbouw is voor voedselvoorziening en voor de groene ruimte.' Productiesubsidies bestaan niet meer volgens Schenk, het geld wordt ingezet voor maatschappelijke doelen als milieu.
'Moet Nederland zo veel mogelijk Europese subsidie binnenhalen, of kan het beter naar de zwartjes in Afrika?', vroeg Radhakishun zich aan het begin de uitzending af.
 'Het beeld bestaat dat wij ontwikkelingslanden met onze subsidies wegdrukken', zegt Schenk, 'maar dat klopt niet. Ontwikkelingslanden hebben hun eigen problematiek. Als de economie niet in beweging komt, blijven mensen allemaal één koe melken. Maar als arbeid duurder wordt dan wordt de landbouw efficiënter.'

 
 
 
 
 
Siem Jan Schenk, Prem Radhakishun en Frans Aarts die ook in de uitzending te horen was.
De uitzending terugluisteren kan hier.