Organisatie - 10 september 2015

Column: Premiumsandaal

4

Angst voor een tweedeling. DLO-medewerkers hebben nog steeds geen nieuwe cao. Salarissen beginnen hierdoor uit de pas te lopen met die van universitaire medewerkers. Sommigen zijn bang voor een tweedeling tussen eersterangs (universiteit) en tweederangs (DLO) medewerkers. Ik zie het probleem niet zo.

Met het afrekenen op excellente individuele prestaties, H-indexen en tenure track doen we toch precies hetzelfde? Door eerste- en tweederangs medewerkers offi cieel te benoemen, kunnen we die gezonde competitie juist een extra boost geven. Daarom heb ik een alternatief strategisch plan voor Wageningen UR bedacht: de Wageningse tweetrapsraket, met Premium Research (universiteit) en een Economy Line (DLO).

Premiumonderzoekers doen gewoon waar ze zin in hebben, dat is voor fundamentele wetenschap misschien ook wel het beste. Economy-onderzoekers daarentegen richten zich volledig op contractstudies. Natuurlijk moet wel zichtbaar zijn wie bij de Premium-lijn hoort en wie bij Economy zit. Daarom stel ik verplichte bedrijfskleding voor: Economy-medewerkers moeten in pak – dat is ook handig voor het binnenhalen van contracten – terwijl premiummedewerkers hun sandalen en bergschoenen mogen houden.

Veldwerk is ook niet nodig voor Economy-medewerkers, want wat mij betreft mogen ze alleen nog maar acquisitie en simpele – goedkope – computersimulaties doen. (Ook handig voor het fi nanciële resultaat.) Literatuurstudies mogen eventueel ook, maar alleen wanneer de literatuur een beetje eenduidig is. De meeste opdrachtgevers hebben dat ook het liefste: gewoon één heldere uitkomst en verder geen geneuzel. Wie onverhoopt toch meer onduidelijkheid wil, kan altijd nog upgraden naar een premiumstudie.

Stijn van Gils (28) doet promotieonderzoek naar ecosysteemdiensten in de landbouw. Maandelijks beschrijft hij zijn worsteling met het systeem wetenschap.

Re:acties 4

 • Stijn van Gils

  @WB, Merci! Maar is er ook een sleutel om de verschillende tabellen en functies met elkaar te verbinden? Schaal 2 in de DLO-salaristabel is niet per definitie hetzelfde als schaal 2 in de universiteitstabel. Los daarvan: een cao is natuurlijk meer dan alleen salaris en de integratie tussen DLO en universiteit is weer meer dan alleen een afstemming tussen twee cao’s. Denk je dat er inderdaad een tweedeling dreigt? En zo ja, hoe erg is dat? Ik neem aan dat de suggestie in mijn column geen heel serieuze optie is, maar hoe zou de samenwerking tussen DLO en universiteit wel moeten? Of gaat het op dit moment wel prima?

  Reageer
 • WB

  Salarisschalen van DLO zijn te vinden op het wur-intranet: https://www.intranet.wur.nl/nl/people/beloning/salaris/Pages/ESG-salaris.aspx. Die van de universiteit op de website van de VSNU: http://www.vsnu.nl/cao-universiteiten.html.

  Reageer
 • Stijn van Gils

  @WB Het is een lastige vergelijking, want ook zaken als leeftijdsopbouw en het soort werk verschillen. De trend bij de universiteit is in elk geval wel positiever op dit moment. Ik heb gezocht of ik ook een absolute vergelijking kon maken, maar dat is mij niet gelukt. Heb jij cijfers? Zou ik wel interessant vinden. Groet, Stijn

  Reageer
 • WB

  Salarissen liggen bij DLO nog steeds een stuk hoger dan bij de universiteit

  Reageer

Re:ageer