Nieuws - 23 oktober 2017

Praten over onderwijsworstelingen

tekst:
Linda van der Nat

Bijpraten over de uitdagingen van het onderwijs, maar dan niet even kort bij de koffieautomaat, maar onder het genot van een biertje. Dat is het idee van het Teachers’ Lounge Café. Donderdag is de aftrap van het eerste discussiecafé.

© Sven Menschel

De Teachers’ Lounge is een platform voor en door docenten om ervaringen en ideeën uit te wisselen en elkaar te inspireren rondom onderwijs. Het platform is vorig jaar opgericht, maar heeft voor dit jaar een nieuwe insteek, aldus Carlijn Wentink, bestuurslid bij Teachers’ Lounge en docent en onderwijscoördinator bij Gezondheid & Maatschappij.

‘Vorig jaar hebben we lezingen gehad en een discussie-event, maar niets structureels. De behoefte om regelmatig ideeën en ervaringen uit te wisselen is er wel. Docenten hebben echter supervolle agenda’s en nemen daardoor vaak niet de ruimte om het met elkaar over het vak te hebben. Dan blijft het bij een informeel praatje bij de koffieautomaat, terwijl reflectie juist fijn is.’

Digitalisering
Het eerste discussiecafé gaat over digitalisering in het onderwijs. Vragen die aan de orde komen zijn hoe deze digitalisering vormgegeven kan worden, hoe de balans tussen digitaal en persoonlijk gewaarborgd blijft en wat er nodig is aan technische kennis en ondersteuning. Mede-bestuurslid Jet Vervoort, tevens docent en studieadviseur bij Plantenwetenschappen: ‘En natuurlijk wat de best practices zijn van docenten die al veel digitaal doen. Er is een bak aan kennis in Wageningen, we hoeven niet allemaal het wiel opnieuw uit te vinden.’ Maar ook de vraag of we dat digitale wel willen is een relevante, voegt Wentink toe.

Het is de bedoeling dat er vier keer per jaar een Teachers’ Lounge is en een keer een lezing. De docenten mogen zelf relevante onderwerpen aandragen, zoals hoe je studenten gemotiveerd houdt of hoe om te gaan met de groeiende studentenaantallen. Volgens Wentink en Vervoort is dat het grootste struikelblok voor docenten. ‘Het legt druk op collegezalen, op het rooster, op hoeveel je als docent aankan’, aldus Wentink. Vervoort: ‘De werkdruk is enorm. Het is fijn om dat gevoel te kunnen delen, te weten dat je niet de enige bent die daarmee worstelt. En vervolgens samen op een constructieve manier hierover na te denken.’

De eerste Teachers’ Lounge Café is donderdag 26 oktober van 15.00 tot 18.00 in Forum 031 en 034. Meer info op intranet.