Nieuws - 1 januari 1970

Praktijkonderzoeker bedenkt nieuwe schoffel

De beste manier van onkruidbestrijding is schoffelen en afvoeren, zoals je thuis doet, weet praktijkonderzoeker ing. Herman van Schooten uit ervaring. Op grote velden snijmaïs is dat echter onbegonnen werk. Maar de traditionele mechanische schoffels moesten beter kunnen, vond Van Schooten. Hij sloeg aan het tekenen en kwam tot een nieuwe schoffel.

,,Ik knutsel niet vaak aan machines, maar ik ben een aantal jaren bezig geweest met mechanische onkruidbestrijding en ik had nog wat ideeën over hoe het beter zou kunnen.’’ Zo verklaart Van Schooten, praktijkonderzoeker bij de Animal Sciences Group, zijn werk aan een nieuwe frontschoffelmachine voor snijmaïs. Hij dacht de machine uit binnen een project over biologische veehouderij.
Maatregelen als eggen voordat de maïs opkomt, aarden ruggetjes tegen de planten aanleggen en traditioneel mechanisch schoffelen werken onvoldoende als onkruidbestrijder. ,,Traditionele schoffels trekken het onkruid in de rijrichting door de grond. Mijn schoffels zijn kruisvormig, snijden het onkruid af en draaien, ook als je stilstaat.’’
Van Schootens schoffel is op 18 en 19 juni te zien op het 75-jarig jubileum van praktijkcentrum Aver Heino. | Y.d.H.