Nieuws - 6 september 2001

Praktijkonderzoek zoekt alternatieven ontsmetting bloembollen

Praktijkonderzoek zoekt alternatieven ontsmetting bloembollen

Wegens problemen met formaline, een stof die bollentelers vaak gebruiken om bloembollen te ontsmetten, zoekt het Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO) in Lisse naar alternatieven. Vitamine C, waterstofperoxide en chloor zijn kandidaten.

Formaline is niet toegelaten als gewasbeschermingsmiddel en is daarmee eigenlijk verboden voor bolontsmetting. Bovendien kan het middel soms tot schade aan het gewas leiden.

Als bloembollen worden gerooid, zijn ze bijna altijd besmet met bodemschimmels. Voordat ze weer worden uitgeplant gaan ze daarom eerst in een dompelbad met een schimmeldodend middel. Bij die behandeling komt vaak wat uitdruipwater via het erf in de sloot terecht. Daarom zoekt het PPO naar middelen die na gebruik snel hun agressieve werking verliezen.

Een verrijkt plantextract uit de citrusindustrie blijkt goed te werken tegen Fusarium, de belangrijkste schimmelziekte op bollen. Het is volgens onderzoeker Aad Koster nog niet helemaal duidelijk wat hierin de werkzame stoffen zijn, maar waarschijnlijk speelt vitamine C een rol. Een ander alternatief werkt op basis van aangezuurd waterstofperoxide, een erkende ontsmetter van kisten en andere materialen. De stof is zeer agressief, zodat mensen die ermee werken handschoenen moeten dragen ter bescherming. Na gebruik is die agressiviteit echter sterk afgenomen. Een derde kandidaat is een 'ion-activatieapparaat', dat werkt via elektrolyse van water met keukenzout. Hierbij ontstaan waterstof en zuurstof en er komt chloor vrij, dat ontsmettend werkt. Hier en daar experimenteren telers er al mee. Nummer vier is een gestabiliseerde chloorverbinding, chloordioxide. De experimenten hiermee zijn in Nederland net begonnen, maar de berichten uit Amerika zijn hoopvol, meldt Koster. | M.H.