Nieuws - 1 november 2001

Praktijkonderzoek verbetert weefselkweekmethode

Praktijkonderzoek verbetert weefselkweekmethode

Vermeerdering van planten via weefselkweek kan veel effici?nter en de kwaliteit van de plantjes kan fors omhoog. Het Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO) in Lisse boekt resultaten, bleek tijdens een presentatie van onderzoeker dr. Geert-Jan de Klerk op de themamiddag Innovatie Siergewassen op 11 oktober.

Weefselkweek, ofwel het opkweken van planten uit stukjes weefsel van de moederplant op een kunstmatige voedingsbodem, heeft voordelen. De techniek zorgt voor een zeer snelle productie van ziektevrije planten met een grote groeikracht.

Een probleem is de ophoping van ethyleen in de weefselkweekcontainers; dit gasvormige verouderingshormoon belemmert de groei van de planten vooral tijdens de beworteling. Het PPO ontdekte dat een zakje Power Pellets in de container het ethyleen onschadelijk maakt. Deze korrels bevatten namelijk kaliumpermanganaat, dat ethyleen oxideert. De zakjes zijn heel makkelijk aan te brengen, en kunnen volgens De Klerk bij veel gewassen, waaronder appel en roos, tot een doorbraak leiden.

Een ander probleem is dat weefselkweekplantjes een soort couveusekindjes zijn. Als ze worden uitgeplant in de kas, geeft dat veel stress. Door tijdens de weefselkweek beschermende stoffen toe te dienen, verloopt de overgang naar de kas veel beter. Het gaat om stoffen die planten in de natuur ook gebruiken om zich tegen stress te beschermen.

Verandering van het voedingsmedium biedt nog meer perspectieven. Een vloeibaar medium in plaats van een vaste voedingsbodem met agar geeft bij dahlia en alstroemeria een twee tot drie maal snellere vermeerdering. Aanpassing van de voedingszouten aan het type gewas verbetert de groei ook aanzienlijk. "Bij weefselkweek krijgen de planten normaal een eenheidshap, maar het werkt beter als iedere plant krijgt wat hij lekker vindt", concludeert De Klerk. Het PPO ontdekte methoden om het voedingsmedium snel te optimaliseren. | M.H.