Nieuws - 13 juni 2002

Praktijkonderzoek maakt van gladiool potplant

Praktijkonderzoek maakt van gladiool potplant

Reusachtige gladiolen in een vaas zijn uit, maar korte gladiolen op de vensterbank of het balkon konden het wel eens helemaal gaan maken. Met groeiremmers en teeltmaatregelen weet het praktijkonderzoek in Lisse (PPO bloembollen) de planten kort te houden en geschikt te maken als potplant.

De laatste jaren is het de trend onder veredelaars om gladiolen korter te maken. Dat geldt voor zowel de snijbloemen als de borderplanten. Maar deze mini's zijn met hun zeventig tot tachtig centimeter nog twintig centimeter te lang voor de bloempot. Onderzoeker Nico Groen geeft drie redenen waarom de gladiolen als potplant maximaal rond de vijftig centimeter hoog mogen zijn: ze nemen minder ruimte in bij het vervoer, het ziet er mooier uit en ze vallen minder makkelijk om.

Groen heeft twee jaar ge?xperimenteerd met plantenhormonen die als groeiremmers werken. E?n middel, met de codenaam GRM 12, werkte het best. Een beetje hiervan oplossen in water en op de grond gieten binnen twee weken na opkomst van de planten werkt goed. De naam van het middel mag Groen nog niet bekend maken, omdat de fabrikant nog geen toelating heeft gekregen voor toepassing in de gladiolenteelt.

Als de toelating binnen is, wil Groen zijn onderzoek voortzetten voor de teelt van potgladiolen. Hij weet al dat veel licht en niet te ondiep planten zorgt voor een stevige, gedrongen plant die niet snel omvalt. | M.Hg

De gladiolen in de rechterpot zijn opgegroeid zonder groeiremmer. De andere drie hebben na opkomst verschillende doseringen GRM 12 gekregen. | Foto PPO