Wetenschap - 30 augustus 2001

Praktijkonderzoek gaat medicinale groenten ontwikkelen

Wageningse instituten en de universiteit van Maastricht willen samen medicinale groenten gaan ontwikkelen. Donderdag 30 augustus presenteren de partners de plannen.

"Broccoli of bloemkool met extra vitamine K", geeft Harry Fekkers als voorbeeld. Fekkers is verbonden aan het Bureau Holding en Kennismanagement van Maastricht. "Aan dat soort producten denken we. Vitamine K vergemakkelijkt de kalkafzetting in de botten en kan zo de gevolgen van botontkalking bestrijden." Het opvoeren van de groenten zou het werk van de Wageningers worden, terwijl de Maastrichtenaren gaan onderzoeken of de nieuwe groenten ook daadwerkelijk de gezondheid verbeteren.

Gaat Maastricht nu niet op Wagenings terrein zitten? Fekkers vindt van niet. Volgens hem vullen Wageningen en Maastricht elkaar aan. "Wij hebben van landbouw geen verstand en dat willen we ook niet hebben. Maar we hebben wel verstand van gezondheid." Bij het gezondheidkundig onderzoek is het Centrum voor NutriGenomics betrokken. "En daar hebben zowel Maastricht als Wageningen een behoorlijke inbreng in", aldus Fekkers.

Dagbladen hebben gemeld dat het project in de proeftuin Horst zou plaatsvinden, 20 miljoen gulden zou gaan kosten en tientallen mensen werk zou opleveren. Dr. Tini Colijn, directeur van het Praktijkonderzoek Plant en Omgeving, weerspreekt de berichten. "De kranten hebben een paar dingen door elkaar gehaald. Meer wil ik er nu eigenlijk niet over zeggen." | W.K.