Nieuws - 4 januari 2010

Prakken

Foie Gras. Kaasfondue. Wildgourmet. Eendenborst. Zalmmoot. De obsessie met goed eten viert hoogtij rondom de feest dagen. En dat merk je.

 
..om je middel. Mijn anders zo scherp uitgelijnde buikspieren hebben een beschermingslaagje gekregen. Dat treft natuurlijk met de koude voor de deur, maar esthetisch is het een kleine ramp. Want het kon niet op deze feestdagen. We leefden van maaltijd tot maaltijd, daartussen deden we niets tot weinig en 's avonds gingen we gezelschapsspellen spelen en de kroeg in. Maar alles ging volgens strikte regels. De moderne beleefdheidsregels en omgangsvormen werden met grote willekeur toegepast. Onder meer vindt men het van belang met wie, waar en wat je eet. Daarbij werden de achterliggende gedachten van zulke regels uit het oog verloren, maar trachtte men toch anderen te verbeteren. Vooral jongvolwassenen zijn de lul. Dat is lachen als die kinkel van een kennis opmerkt dat ik mijn bestek anders moet neerleggen, terwijl ik slechts pauzeer en daarom mijn mes en vork heb gekruist. Maar niet hardop, want dat is niet netjes. Of..?
Mijn huisgenoot en ik waren er klaar mee. Aardappelen, groente, goedkoop vlees, jus. Kleinsnijden en prakken. Vork in je rechterhand, linkerhand op je kruis en harken maar. Banale verhalen vertellen met je mond vol. Boeren en scheten het luchtruim in katapulteren dat het een lieve lust is. Ik heb de hele vakantie niet zo'n lol gehad bij een diner.
Tom is de blogger van resource. Hij is 19, tweedejaars Toegepaste Communicatiewetenschappen bij Wageningen Universiteit. In zijn blog gaat hij, elke maandag, in op de actualiteit.