Nieuws - 17 februari 2014

Postcode Loterij

Meedoen met een loterij lijkt op het eerste gezicht vrij onschuldig. Je koopt een lot of je bent lid maar als de prijzen verdeeld worden ben je allang weer vergeten dat je meedeed.

Op een paar mensen na die voor de rest van hun leven ergens ver weg op een strand kunnen gaan liggen, hoor je eigenlijk niemand over de loterijen. Maar dan lees je opeens in de krant de naam van je loterij in combinatie met Wakker Dier. Precies, dan gaan je haren behoorlijk overeind staan.

Het overkwam mij niet, sinds ik een heel klein beetje kaas heb gegeten van statistiek ben ik van plan nooit mee te doen met zo’n grabbelton. Toch ergerde ik me behoorlijk toen ik las dat Wakker Dier een donatie van 500.000 euro heeft gehad van de Nationale Postcode Loterij. Vijfhonderdduizend euro, een vijf met vijf nullen. De loterijen geven namelijk ongeveer de helft van de opbrengsten uit de lotenverkoop weg aan goede doelen. En tegenwoordig dus ook aan minder goede doelen. Dat Wakker Dier namelijk continu onwaarheden de wereld in slingert over de veehouderij maakt de goededoelencommissie van de loterij kennelijk niet uit. Dat ze ook liever hebben dat alle boeren biologisch worden, of nog beter verdwijnen, evenmin. In de landen waar de productie dan naartoe gaat is het dierwelzijn negen van de tien keer een stuk minder goed geregeld dan in Nederland. 

Ik denk dat je als hardwerkende boer wel een paar nachten wakker ligt als je meespeelt en er dan achter komt dat je geld netjes wordt overgemaakt naar Wakker Dier. Zo’n boer gaat dan geheid TV kijken midden in de nacht en ziet dan die tenenkrommende reclames van Wakker Dier langskomen die hij zelf indirect financiert. Leuk is anders.