Nieuws - 1 januari 1970

Post/ Wichelroede (2)

Een paar jaar geleden gingen er stemmen op vanuit de Nederlandse imkerij om onderzoek te laten uitvoeren door PPO Bijen in Hilvarenbeek naar het gebruik van wichelroedes bij het bepalen van de conditie van bijenvolken.

Gelukkig was het een vraag namens een heel beperkte groep. En gelukkig vond ik in onze eigen bieb een boekje uit 1955 over onderzoek naar het wichelroedeprobleem in de landbouw. Een heel aardig hoofdstuk ging over het onderzoek dat was uitgevoerd in onze ‘eigen tuin’ naar het floreren van bijenvolken op of tussen energiebanen. Met dit boekje in de hand kon ik uitleggen dat het niet nodig was zulk onderzoek uit te voeren omdat het in 1954 al was gedaan, en omdat er geen significante resultaten waren verkregen. We hebben er een aardig artikeltje over gemaakt voor het imkerblad.
Het ‘kabouterartikel’ in de Volkskrant van 25 februari was wat tendentieus. Menige Wageninger heeft daar op gereageerd en de tendens in de reacties was dat wij zoals het hoort wetenschappelijk verantwoorde methoden gebruiken, ook als we dergelijke ‘vage’ zaken onderzoeken. Een enkeling brak een lans voor dit soort werk, omdat onbevooroordeeldheid bij de aanpak van onderzoek een nobel uitgangspunt is.
Ik denk dat we met deze argumenten tekort schieten. Het gaat niet alleen maar om een open, onbevooroordeelde houding en keurige wetenschappelijke methoden. Stel dat het onderzoek aan bijen en aardstralen níet was gedaan in 1954, had ik dan het effect van de energiebanen op het bijenvolk moeten gaan onderzoeken? Nee.
Wetenschap bedrijven doe je niet alleen door wetenschappelijke methoden te gebruiken, maar door een wetenschappelijke grondhouding aan te nemen. De uitgangspunten moeten wetenschappelijk zijn en uit de wetenschap voortkomen.
De reden dat er in 1915, in 1955 en in 2005 belangstelling was voor onderzoek naar energiebanen en -balansen is niet dat er nieuwe ontwikkelingen waren, maar dat er nieuwe bijgelovigen waren.

Dr. Tjeerd Blacquière, teamleider PPO Bijen