Nieuws - 21 juni 2001

Portugees genieten

Portugees genieten

Manoesjka Snijders, vijfdejaars landinrichting

"Voordat ik naar Portugal ging, wist ik nog niet wat ik zou gaan doen. Mijn houding was nog erg open: iets met stad, platteland, mensen en planologie. Ik was daar op uitnodiging van een professor uit Lissabon. Portugezen zijn erg ge?nteresseerd in Nederlandse planologen, vanwege onze lange planningsgeschiedenis en ervaring. Voor hen zijn nationale en regionale plannen namelijk relatief nieuw. Samen met de prof, mijn begeleider, heb ik uiteindelijk een nationale Greenway-structuur voor Portugal ontwikkeld.

Greenways vormen verbindingen tussen zogenaamde Green Spaces, open recreatieve gebieden, zoals nationale parken, natuurgebieden, maar ook bijzondere culturele erfgoederen, als een oude binnenstad. Mijn taak was om mogelijke Greenways aan te wijzen.

De prof sleepte me overal mee naar toe. Hij was inmiddels zeventig, maar werkte dag en nacht. Hij hamerde voortdurend op het open staan voor nieuwe kennis en het overdragen daarvan aan anderen. Zo nam hij me mee naar zijn colleges, waar ik nog een presentatie heb gegeven over de Vijfde nota ruimtelijke ordening, naar andere conferenties en het landelijk gebied in, om de praktijk zelf te aanschouwen.

Ook mijn collega's op het werk namen me vaak mee uit. Borrelen, sporten, weekendjes weg. Zo ben ik met het Paasweekend bij de ouders van een collega geweest. Zij leefden in een dorpje in het binnenland. Er waren daar bijna alleen maar oude mensen. De landbouw was er zelfvoorzienend, maar er werd geleefd! De deur stond altijd open, iedereen kwam bij iedereen op bezoek en ik moest als vanzelfsprekend met alle tradities meedoen.

Portugezen zijn ontzettende levensgenieters. Vooral eten is erg belangrijk. Elk dorp heeft zo wel zijn eigen zoete lekkernijen. De wijnen zijn goed en uit eten gaan is erg goedkoop. Veel restaurantjes zijn kleine familiebedrijfjes met drie ? vier tafeltjes. Je kunt zo de keuken inkijken en zien hoe moeder een Portugees gerecht bereidt. Vaak wordt er ook fado gespeeld. Het is hartverscheurende, diepe muziek over verloren liefdes en heimwee van geliefden naar elkaar. Er zijn speciale fado-huizen waar mensen kunnen eten en naar muziek luisteren. Dan is het echt stil en raken mensen ook ontroerd. Het is muziek van de mensen zelf.

Het levensritme in Portugal is heel anders dan in Nederland. Het is een typische zoncultuur. Het avondleven duurt er veel langer. Daarom kun je ook 's ochtends pas weer om 10.00 uur beginnen. De Portugese cultuur is veel minder op tijd gericht. Mensen werken wel hard, maar minder effici?nt dan in Nederland. Dat is soms wel frustrerend. Een enorme bureaucratie, alles wordt op het laatste moment gedaan en voor de supermarkt moet je minstens een uur de tijd nemen. De andere kant is dat mensen daardoor meer tijd aan zichzelf besteden en dat vond ik zelf een heel prettige ervaring."

Arin van Zee

'Elk dorp heeft zijn eigen zoete lekkernijen'