Nieuws - 11 september 2013

PopUpClub duikt op in Wageningen

tekst:
Karst Oosterhuis

De PopUpClub staat te popelen om kennis te maken met het grote publiek en de pr-machine loopt als een trein, met nu al ruim duizend ‘likes’ op Facebook. Eind september gaat het los. ‘Het wordt heel erg tof.’

Een aanwinst voor de nachtcultuur in Wageningen, noemen de initiatiefnemers het. En dat is volgens hen nodig ook. ‘Met het sluiten van de Overkant viel er een heel groot gat voor de undergroundcultuur in Wageningen’, zegt Joris Soeter, voormalig student landschapsarchitectuur. Dat werd volgens hem breed gevoeld. ‘Iedereen van ons team was eigenlijk al op verschillende plekken bezig met vervangende initiatieven.’ ‘Soeter wist dat hele gezelschap achter het ultieme plan te krijgen: met een PopUpClub nieuw leven blazen in wat vroeger de Overkant was.
PopUp als concept is begonnen in Berlijn om een tijdelijke invulling te geven aan leegstand. ‘In dit geval gaat het om een uitgaansconcept, maar je kunt ook denken aan een expositie in een leegstaande winkel of een tijdelijk tuin op een braakliggend terrein’, legt Joris uit. De komende vier maanden zal de PopUpClub in de Overkant haar dienst doen. Daarna is de toekomst weer onzeker en weten ze zelf ook nog niet waar en of ze weer zullen opduiken. Volgens Joris is het tijdelijke karakter juist de charme van het concept: ‘Je creëert op die manier ook schaarste’.

Techno

Op 26 september opent de PopUpClub haar deuren en is vanaf dan iedere donderdag tot en met zondag geopend. De donderdagavond is vooral op studenten gericht, maar kleinschaliger dan de openfeesten van de verenigingen. Met een gevarieerde muziekstijl en zo nu en dan een themafeest mikken de organisatoren op  de sfeer van een goed huisfeest. ‘Een informeel avondje uitgaan waarbij je elkaar makkelijk leert kennen, stelt Joris. Vrijdag treden live bands op, een programma dat volledig wordt ingevuld door Stichting Popcultuur Wageningen. Op zaterdag is het de beurt aan de club scene, waarbij ook veel techno gedraaid wordt. ‘Iets wat duidelijk ontbreekt in Wageningen’, vindt Joris,  ‘jongeren moeten daarvoor vaak hun toevlucht zoeken in andere steden.’ De DJ’s van Miniculture krijgen een leidende rol in het zaterdagprogramma, maar er komen ook andere collectieven. De zondag is volgens de bedenker vooral bedoeld om een beetje uit te brakken, ‘maar ook om te luisteren naar een singer-songwriter of mogelijk zelfs een lezing’.

Op dit moment wordt er nog hard geklust door de crew om een eigen gezicht aan het pand te geven. Het uithangbord van de Overkant is inmiddels van de muur. Een duidelijk signaal dat die era definitief voorbij is. De eerste week, vanaf donderdag 26 september, zal in het teken staan van openingsfeesten en wordt het concept geïntroduceerd. ‘We zijn nu druk bezig met de invulling van deze avonden, maar het wordt sowieso heel erg tof, zegt Joris enthousiast. Meer informatie vind je op de faceboekpagina: www.facebook.com/PopUpWageningen.


Foto: Sven Menschel